Mint tudjátok, korábban sem voltam édesszájú (és szerencsére most sem vagyok az), viszont a sós ropogtatnivalókkal jó barátságot ápoltam és ápolok. Régen a zacskóból halásztam elő őket, most pedig a sütőmből. :)
Nagy-nagy kedvenc a tortilla chips (amit már itthon készítek, de a blogra érdemes tökéletes recept ideje még nem érkezett el :) ), amit csípős szósszal, vagy éppen sajtszósszal ettem – korábban.
Viszont egyre többször botlottam bele utóbbinak a tejmentes / vegán változatába, úgyhogy gondoltam, üsse kavics, kipróbálom. És nagyon jó!!!
Viszont akkora adag lett, hogy egy klasszikus amerikai a fogás, a Mac & Cheese (kb. sütőben sült sajtos tészta) is kijött belőle.
Sajnos magát a szószt elfeledtem lefotózni, de valóban mártogatható, “nyúlós” :), színre és ízre is a sajtszószra hajazó dip lesz belőle.
Így lehet több legyet ütni egy csapásra! :)
Az eredeti receptet a Simple Vegan Blog oldal találtam, itt tudjátok megnézni (a szószt külön is :) ).
A vegán sajtszószhoz:
- 360 g burgonya (meghámozva, felkockázva)
- 140 g sárgarépa (meghámozva, felkarikázva)
- 70 g extra szűz olívaolaj
- 125 ml víz
- 1 tk. tengeri só
- 1 ek. frissen facsart citromlé
- 1/2 bögre sörélesztő pehely (250 ml-es bögre fele)
- 1 tk. fokhagyma por
A Mac & Cheese-hez:
- 200 g durum penne
- a fenti szósz 3/4 része
- 1 ek. bio búzakorpa 1 tk. sörélesztő pehellyel elkeverve
A sajtszószhoz a burgonyát és a sárgarépát puhára pároltam. Hűlni hagytam, majd az összes többi hozzávalóval turmixoltam.
A pennét enyhén sós, forrásban lévő vízben roppanósra főztem. Elkevertem a kész szósz 3/4 részével. A tetejét megszórtam sörélesztő pehellyel elkevert búzakorpával. Végül 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt (amíg a teteje ropogósra sült) készre sütöttem.
A tészta 2 kiadós adag lesz, a “Sajtszószt” pedig házi tortilla chips-szel és grissinivel mártogattuk ki a tálka aljáig :)