cukormentes gluténmentes leves leves mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Gyógyító erőleves (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, vegán recept)

Éppen kissé betegen tengődöm, épp csak elegendő mennyiségű köhögéssel, orrfújással és torokfájással ahhoz, hogy a sokat emlegetett “rossz közérzet” meglegyen…

Ilyen esetben nagyon ritkán nyúlok gyógyszerhez, sokkal inkább könnyű ételeket eszem, és igyekszem megnövelni a bevitt vitamin adagomat.

És mi még a titkom? Hát ez a gyógyító erőleves, ami átmelegít, feltölt, szó szerint “vérré válik” most bennem. Eszter barátnőmtől (a blog mentes süti részlegéről :) ) származik az inspiráció, aki, ezzel várt egy budapesti kiruccanásom alkalmával. Az alapreceptet pedig Kicsi Vú-nál, erre a linkre kattintva találod (én az eredeti recepttel ellentétben hámoztam a zöldségeket).

Kicsi Vú felhasználás után a főtt zöldségekkel nem dolgozik tovább (mivel a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok átkerülnek a levesbe), én viszont 150 ml rizstejszín, 3 ek. mustár és 2 kk. fokhagyma por hozzáadásával “vadas” mártást készítettem belőle sült karfiol mellé (az alapreceptet itt találjátok a blogon, de ez a villám verzió is igen finom!) – így egy csapásra lett második fogásunk is a könnyű vacsorához. :)

A levest pedig egyszerűen, bögréből kortyoltuk…

 

  • 3 kisebb burgonya, hámozva, felkockázva
  • 5 sárgarépa, hámozva, karikázva
  • 2 petrezselyemgyökér, hámozva, karikázva
  • 1 kisebb zeller, hámozva, felkockázva
  • 1 vöröshagyma, hámozva
  • 1 ek. só

Az összes zöldséget egy nagy lábasba tettem. Felöntöttem 3 liter vízzel, majd 1 ek. sóval fűszereztem.

Kis lángon főzve, éppen csak gyöngyözve, kb. 2,5-3 órán át főztem, majd a zöldségeket eltávolítva leszűrtem (mint egy jóféle húslevest :) ), és bögrébe adagoltam a levest.

Jó étvágyat és jó egészséget kívánok hozzá!