Az új év elhozta a konyhám megújulását is: igyekszem mindent felhasználni, ami jelenleg itt-ott a szekrényekben, polcokon, dobozokban, fagyasztóban bujkál.
Ennek előmozdítására szépen összeírtam, hogy mit hol találok, és pontosan mennyi van még az adott alapanyagból – elképesztő, hogy mennyi elfeledett dolog felhalmozódik egy kis konyhában is az idők folyamán.
Jelenleg csak friss zöldségféléket veszek, egyébként pedig igyekszem kreatívan abból élni, amit találok. :)
A fagyasztó rendezgetése közben bukkantam rá egy csomag zsenge zöldborsóra és egy kis csomag garnélára is.
Először azt gondoltam, tésztával házasítom őket, de azután megláttam egy bontott doboz rizstejszínt – és el voltam veszve.
Higgyétek el, bármilyen furcsán is hangzik a főzelék és a feltét párosítása, az összhatás tökéletes!!! :)
A zöldborsófőzelék rizstejjel készült változatát pedig itt találod.
A főzelékhez:
- 350 g zöldborsó
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 1 csapott tk. fokhagyma por
- 2 tk. étkezési keményítő
- 150 ml rizstejszín
A garnélához:
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 250 g granéla
- chili pehely ízlés szerint
A zöldborsót fagyott állapotban annyi vízben kezdtem el főzni, ami éppen ellepi. Sóval, borssal fokhagyma porral fűszereztem, majd kb. 10-12 perc alatt puhára főztem. (Nem szabad sokáig főzni, mert megkeményedik.)
A keményítőt kevés vízzel és a rizstejszínnel kikevertem, majd a főzelékhez adtam, és kis lángon, kevergetve, ezzel sűrítettem a főzeléket.
A garnélarákot a csomagoláson lévő útmutatónak megfelelően hideg vízben kiolvasztottam, megtisztítottam, majd alaposan átmostam.
Egy tapadásmentes serpenyőben megmelegítettem az olívaolajat. Hozzáadtam és lassan puhára pároltam a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Amikor megpuhultak, a serpenyőbe dobtam a kiolvasztott és átmosott garnélát. Sóztam, borsoztam, chili pehellyel fűszereztem, majd addig sütöttem, amíg a garnéla előbb rózsaszín lett, majd kissé barnára is pirult.
Bevallom, annyira ízlett nekünk, hogy 2 adag lett belőle :)