cukormentes főétel főétel gluténmentes mentes étkezések tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Zöldséges üvegtészta (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

Említettem már, hogy nagyon szeretem az üvegtésztát? Igazán könnyen elkészíthető (még főzni sem kell), és kiválóan felveszi annak a pikáns szósznak az ízét, amivel összeházasítom.

Leggyakrabban persze a keleties jellegnek hódolok, egy ázsiai jellegű recept már szerepelt is a blogon. Most ezt a receptet gazdagítottam tovább, kihasználva a biodobozom kínálta lehetőségeket, és legnagyobb örömömre, egy csepp zsiradékot sem kellett hozzáadnom, mégis tökéletes lett mind az íze, mind az állaga.

Kalandozzatok bátran velem a keleties ízek világába!

 

  • 200 g üvegtészta (2 csomag)
  • tengeri só
  • 1 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • diónyi gyömbér, reszelve
  • 1 paszternák, reszelve
  • 1 kisebb zeller, reszelve
  • 3 sárgarépa, vékonyra szeletelve
  • 150 g gomba, négy cikkre vágva
  • 3-4 ek. gluténmentes tamari szójaszósz
  • 2 ek. édes chili szósz
  • 1 tk. bio csípős paprikakrém
  • 1/2 kínai kel, vékonyra szeletelve
  • 200 g zöldborsó, előre megfőzve
  • vegyes csíra, a tálaláshoz

A tésztát tálba tettem, enyhén sóztam, majd forrásban lévő vízzel leöntöttem és állni hagytam.

A vöröshagymát egy nagyobb, tapadásmentes wokb-ban, vízben kezdtem el párolni. Amikor félig megpuhult, hozzáadtam a szeletelt fokhagymát és a gyömbért is (ha szükséges, pótold a vizet).

Néhány perc múlva, amikor a fokhagyma és a gyömbér már vidáman illatozott a konyhámban, a wok-ba dobtam a reszelt paszternákot és zellert, illetve a vékonyra szeletelt sárgarépát, valamint a cikkekre vágott gombát. Folyamatosan kevergetve, dobva-rázva pirítottam addig, amíg a zöldségek kissé megpuhultak, illetve néhol kellemesen barnára pirultak.

Ekkor fűszereztem szójaszósszal, édes chili szósszal és csípős paprikakrémmel, majd a wok-ot lefedve, lassú tűzön addig pároltam a zöldségeket, amíg roppanósak maradtak. Ekkor kevertem hozzá a kínai kelt, mivel a vékony levelek rövid idő alatt megpuhulnak.

Amikor a zöldségek elkészültek, alaposan elkevertem a főtt zöldborsóval, valamint a megpuhult és leszűrt üvegtésztával.

Nagy adag friss csírával tálaltam az ételt.

Igen kiadós, zöldségekben gazdag fogás – étvágyunktól függően 4 – 6 adag lesz belőle