cukormentes főétel főétel mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Curry csicseriborsóval, vadrizzsel és kurkumával (tejmentes, tojásmentes, zsírszegény, vegán recept)

Most néhány napig ismét távol voltam, mert a tavasz is mozgalmasan telik: néhány napot Németországban töltöttem (némi pihenéssel, majd sok munkával), jövő héten pedig tovább utazom, de ahogy a Facebook-oldalunkon is megígértem, azért hozok nektek egy gyors és finom receptet. :)

Ez a recept még kissé a téli időszak felé mutat, pedig ma már hatalmas adag ZÖLDDEL tértem haza! :) Remélem, végérvényesen itt a tavasz és sok-sok színes étellel tölthetjük meg a tányérjainkat.

A curry recept Deliciously Ella oldaláról származik, ezt a receptet alakítottam át.

 

  • 300 g burgonya, felkockázva, sós vízben puhára főzve
  • 125 g csicseriborsó, egy éjszakára beáztatva, sós vízben puhára főzve
  • 100 ml (egy kispohárnyi) főtt vadrizs (vagy bármilyen megmaradt gabona, pl. barna rizs, hajdina, quinoa stb.)
  • 1 vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • diónyi gyömbér, reszelve
  • 2 bő tk. kurkuma
  • 1 kk. őrölt koriander
  • 1 tk. chili pehely
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • kb. 3/4 doboznyi (300 g) bio hámozott, felezett paradicsom konzerv
  • 1 ek. jó minőségű paradicsompüré
  • kb. 150 g kínai kel, szeletelve (vagy egyéb leveles zöldség, pl. kelkáposzta, leveles kel, spenót)
  • 200 ml rizstejszín

A curry fő hozzávalóit előkészítettem: a burgonyát és a csicseriborsót puhára főztem, illetve előkészítettem a maradék vadrizst.

Kevés vízben párolni kezdtem a vöröshagymát. Amikor félig megpuhult, hozzáadtam a fokhagymát és a reszelt gyömbért is. Addig pároltam kevergetve, amíg megpuhultak. Ekkor adtam hozzá a fűszereket: a kurkumát, az őrölt koriander magot és a chili pelyhet.

A fűszerek illatát érezve, hozzáadtam a burgonyát, a csicseriborsót és a vadrizst. Sóztam, borsoztam, majd azonnal ráöntöttem a konzerv paradicsomot, elkeverve a paradicsompürével.

A nagyon vékonyra szeletelt kínai kel is a főzőedénybe került, majd addig főztem (lassú tűzön) az ételt, amíg az ízek csodásan összeértek, és a kínai kel is roppanósan puhára főtt. (Ha szükségesnek érzed, kevés víz hozzáadásával lazíthatod a szószt).

Végül rizstejszín hozzáadásával tettem krémessé a végeredményt.

Nagyon finom, laktató curry lett a végeredmény – jó étvágyat hozzá!

Kb. 4 adag lesz belőle