Töltött tök

A töltött ételek kiválóak a maradékok elrejtésére!

Térültem-fordultam a konyhában, és láttam, hogy megmaradt egy adagnyi főtt rizs, egy fél csokor spárga, és a tavaly eltett lecsók sem fogynak kellő gyorsasággal. Így azonnal nekiálltam az étel elkészítésének, amit a húgommal már teszteltünk, csak nála csinos kis gömb cukkinikbe került egy hasonló töltelék.

Nyugodtan elszabadulhat a fantáziátok, ennél az ételnél halmozottan igaz, hogy bármivel gazdagítható! :) És a legjobb, hogy hipp-hopp elkészül, én is munka előtt dobtam össze! :)

 

  • 1 nagy fej lila hagyma, apró kockákra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 csokor spárga, a fás végei letörve, kb. 2 cm-es darabokra vágva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 kis üveg lecsó (ennek hiányában jó minőságű hámozott paradicsom konzerv)
  • 2 bő ek. olasz fűszerkeverék
  • 3/4 bögrényi (maradék) főtt petrezselymes barna rizs (250 ml-es bögre)
  • 1 vörösbab konzerv, lecsepegtetve, alaposan átmosva
  • 1 közepes méretű főzőtök
  • 1-2 tk. sörélesztő pehely

A tölteléket egy nagyobb méretű tapadásmentes serpenyőben készítettem.

Kevés vízen kezdtem el párolni a lila hagymát, majd néhány perc múlva hozzáadtam a 2 gerezd zúzott fokhagymát.

Amikor a hagymafélék megpuhultak, a spárgát is a serpenyőbe halmoztam (ha szükséges, pótold a vizet!), enyhén sóztam és borsoztam, majd lefedve majdnem teljesen puhára pároltam (kb. 8 – 10 perc alatt).

Lecsót öntöttem rá, majd megszórtam 2 ek. olasz fűszerkeverékkel (az enyém egy nagyon érdekes, Olaszországban vásárolt keverék, amiben oregánó, bazsalikom, szárított paradicsom, szárított hagyma és fokhagyma, szintén szárított paprika és cukkini, valamint kevés só van, de bármilyen olaszos jellegű keverék illik hozzá).

A fűszeres paradicsomos ragut összeforraltam, majd belekevertem a főtt rizst és a vörösbabot is.

A tököt meghámoztam, a belsejét eltávolítottam, gazdagon megtöltöttem, végül a tetejét sörélesztő pehellyel szórtam meg.

Sütőpapírral borított üveg sütőtálban sütöttem kb. 30 percen át, közepesen meleg sütőben.

2 kiadós adag lesz belőle (illetve nálunk maradt ki töltelék, mert csak 1 tök volt itthon. :) )

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár