Sushi tál (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Eszter barátnőm tavaly a születésnapomra egy sushi workshop-pal lepett meg. Nagyon kellemes időtöltés volt, és sokat tanultunk Japánról, illetve magáról a sushiról is.

Ott hallottam először azt is, hogy a sushi nem feltétlenül a feltekert (maki) vagy a “nyitott” (nigiri) típusú tekercset jelenit, hanem egyéb, rizzsel készült ételt is neveznek így. Mi is készítettünk klasszikus sushit, de emellett golyócskákat és egytálételt is.

Most, szabadon értelmezve ezt a fogalmat, elkészítettem egy gazdag zöldséges tálat (ha fogyasztasz halféléket, ne feledd a füstölt lazacszeleteket, vagy a tonhalat).

Továbbá mivel ez az étel szintén reggel készült, nem bajlódtam a tekeréssel – de ha van kedved, nyugodtan alakítsd ki az általad kedvelt formát, a rizs állaga megfelelő lesz hozzá.

A sushi rizs Chili és vanília receptje alapján készült, de kicsit változtattam az arányokon.

 

A rizshez:

  • 200 g sushi rizs
  • 30 ml rizsecet (esetleg almaecet)
  • 12 g nádcukor
  • 1 tk. tengeri só

Feltétek:

  • 1 avokádó, szeletelve
  • 1 nagyobb sárgarépa, hasábokra vágva
  • 1 kígyóuborka, hasábokra vágva
  • 1 csokor spárgasíp (a spárgák “teteje”, kb. 4-5 cm-es darabok), roppanósra párolva
  • 1 fej brokkoli, roppanósra párolva

A tálaláshoz.

  • pácolt retek, gyömbér vagy sárgarépa
  • tamari szójaszósz (gluténmentes)

A sushi rizst többször átmostam, egészen addig, amíg a víz teljesen átlátszó nem lett (ez kb. 6-7 alkalom). Ahogy a workshopon tanultuk, nem pazarolunk, a keményítős víz kiváló a növények locsolásához. :)

Ezután a rizst 300 ml vízben addig főztem, amíg az összes vizet felszívta.

Amíg a rizs főtt, az ecetet a nádcukrot és a sót összemelegítettem.

Végül, amikor a rizs felszívta az összes vizet, levettem a tűzhelyről. Elkevertem az ecetes folyadékkal, majd fedő alatt 15 percig hagytam pihenni.

Ezután vékony rétegben egy műanyag tálcára terítettem, hogy minél hamarabb hűljön. Miután teljesen kihűlt, kezdődhet is a tekerés. :)

Én viszont egy adagban tálaltam a rizst, avokádóval, nyers (sárgarépa, uborka) és párolt (spárga, brokkoli) zöldségekkel. Füstölt lazacot vagy tonhalat is kínálhatunk mellé.

Klasszikus kísérője valamiféle pácolt zöldség (retek, gyömbér, esetleg sárgarépa), illetve a szójaszósz.

2-3 adag lesz belőle

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár