Csodaszép volt az elmúlt hétvége! Igazi nyári idő volt, kirándulásra éppen megfelelő! Ezeket a napokat igyekszünk mi is a szabadban tölteni, kisebb-nagyobb kirándulásokkal, hiszen az ülőmunka után legjobb az aktív kikapcsolódás.

Szombaton egy igazi, gyerekkoromra emlékeztető retro fürdőélményben volt részem! :) Nagypapámmal gyakran mentünk gyerekkoromban a tiszaörsi fürdőbe, ami éppen azt adta, amit kellett: árnyas fákat, egyszerű medencéket, egyszerű kempinget. Hirtelen ötlettől vezérelve arra gondoltunk: mi lenne, ha megnéznénk, hogyan alakult a fürdő sorsa?

Legnagyobb meglepetésünkre csodás környezet fogadott, frissen nyírt fű, tiszta medencék, nem túlzó modernizálás – és minden, ami a gyermekkori emlékeket előcsalogatta! :) Fantasztikus volt látni az utoljára gyerekkoromban látott, de rendben tartott, frissen festett épületeket, a frissen nyírt füvet, ugyanazt a büfét :) és a tiszta medencéket! És a tömeg? Hát nyári napon ritkán ilyen kellemes a fürdőzés, teljesen élhető, nem zavaró az emberek mennyisége sem. Nagyon jól éreztük magunkat! :)

Vasárnap azonban még aktívabban telt az idő! Ismét körbetekertük a Tisza-tavat, amit bátran ajánlok mindenkinek! A “kisebb” kört akár gyerekes családok is teljesíteni tudják (tegnap is több család kerekezett a tó mellett). Mi sem siettünk, nem a teljesítménytúra volt a cél. Kellemes tempóban kerekeztünk, megfigyelve a természet jelenségeit, megbeszélve, hogy miért van “csíkosra” ritkítva a vízi növényzet, megtekintve a kiskörei hallépcsőt, megfigyelve a madarakat, és persze a tó partján egy csobbanásra és egy kávéra / fagyira is jutott idő.

Kerekedjetek fel, a Tisza-tó kiváló választás a természetet és vizet kedvelőknek!

És hogy lesz ebből a hosszú felvezetésből avokádós recept? :) A tegnapi vihar előtt éppen sikerült hazaérnünk, és a lakásban nem éppen a leghűvösebb fogadott. Ilyenkor szokott a blogokon megjelenni a főzés nélküli receptek, gyors ételek sora, amit ezennel hivatalosan megnyitok. :)

Ugyan tegnap még egy tésztafőzés éppen belefért, de ez valójában egy igazi kánikula recept: a szószt nem kell főzni (ne is melegítsd!), és ha a tésztafőzéshez sincsenek optimális körülmények, az üvegtészta / rizstészta is kiváló: ezekre elég egy adag forró vizet önteni és kész is! :)

 

  • 1 nagyobb avokádó
  • 2 bő meréknyi friss bazsalikomlevél
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 kk. fokhagyma por (vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma)

A tálaláshoz:

  • 150 g durum penne (vagy gluténmentes tészta)
  • 2 ek. kapribogyó
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld, aprítva

Az avokádót, a bazsalikomleveleket, a citromlevet, sót, borsot és fokhagyma port botmixerrel pürésítettem – és kész is a tésztaszósz. :)

A pennét enyhén sózott, lobogva forró vízben fog-keményre főztem. Leszűrtem, hideg vízzel átmostam.

A tésztát az avokádós szósszal, valamint kapribogyóval és petrezselyemzölddel megszórva, azonnal tálaltam.

2 adag lesz belőle