Egyik este némi tanácstalan toporgás után a konyhában felhangzott a szokásos kérdés: “Ööö… Ezt a babot… Ezt mivel kell enni?” Azon nyomban a konyhába rohantam, mert ilyenkor ha nem érkezik válasz, a kérdéses hozzávalónak gyakran pillanatok alatt nyoma vész… “Várj öt percet, elkészítem, amit terveztem.” Így gyorsan összeállítottam ezt az ételt, ami kiváló köret vagy akár önálló egytálétel is lehet. A visszajelzést pedig a címben olvashatjátok. :) Hatalmas sikert aratott! :)

 

  • 4 burgonya
  • 1 kisebb vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz jó minőségű konzerv vörös bab, alaposan átmosva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 2 nagyobb paradicsom, falatnyi darabokra vágva
  • 10 fekete olívabogyó, félbevágva
  • 1 nagyobb újhagyma (a zöldjével együtt), karikázva

A burgonyát alufóliába burkoltam, majd sütőben megsütöttem. Hagytam teljesen kihűlni, majd meghámoztam és felkockáztam.

A vöröshagymát és a fokhagymát kevés vízben párolni kezdtem. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadtam az alaposan átmosott babkonzervet. Sóztam, borsoztam.

Néhány perc múlva lehúztam a tűzhelyről és hűlni hagytam.

Végül összeállítottam az ételt: a burgonyát és a babot elkevertem. Lazán összeforgattam a paradicsommal, olívabogyóval és az újhagymával.

Azonnal fogyasztható: nyakon önthetjük frissen facsart citromlével és kevés hidegen sajtolt olajjal, vagy akár mézes-mustáros öntetet is készíthetünk hozzá. Vagy mindezzel nem bajlódunk és fogyasztjuk úgy, ahogy van. :)

3-4 adag lesz belőle