Lassan-lassan vége a nyárnak – és kezdődik az év egyik legszebb része! A nap valószerűtlenül sárgán néz le ránk, érik a szőlő, sülnek a nyáron (legalábbis nyáron) méltánytalanul háttérbe szorított ropogós héjú kenyerek… Kezdődik az iskola, erre lépten-nyomon fel is hívják a figyelmet tanszerbeszerzéssel és tippekkel, hogy mi kerüljön az uzsonnás csomagokba.

Nekünk viszont most kezdődött az izgalom, hiszen a sok-sok nyári munka után mostanság indulunk nyaralni (természetesen gasztro-beszámolóval is érkezem majd!). :)

De mielőtt azt hinnétek, mostanában semmi sem készült nálam, megmutatom egy nagy-nagy kedvencemet a Pata Negra-ból (róluk már részletesebben is írtam itt). Persze nem tudom, mennyire autentikus a recept, de nálam az ő ötletük alapján így készült! :)

 

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy sonkahagyma, vékony szeletekre vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 konzerv csicseriborsó (olyat válassz, amiben csak csicseriborsó, só és víz az összetevők) – leszűrve, alaposan átöblítve
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 2 tk. római kömény, mozsárban összezúzva
  • 1 tk. chili pehely
  • 300 g friss spenót

A tálaláshoz:

  • teljes kiőrlésű pita, pirítva
  • Baba Ghanoush – sült fokhagymával ízesítve

Az olívaolajat kis lángon megmelegítettem, majd hozzáadtam a hagymát és a fokhagymát. Kevergetés mellett üvegesre pirítottam. (A fokhagyma meg is barnulhat kissé, az nem fog ártani az ételnek).

Ekkor hozzáadtam a csicseriborsót, amit sóztam, borsoztam, római köménnyel és chili pehellyel ízesítettem.

Néhány percig a fűszerekkel pároltam-pirítottam, amikor belekevertem a spenótot, és kevés víz hozzáadása mellett, fedő alatt hagytam, hogy összeessen. (Érdemes odafigyelni rá és kevergetni, hogy a csicseriborsó se égjen oda.)

Végül alaposan elkevertem az ételt, és további 5-6 percig fedő nélkül pirítottam.

Baba Ghanoush-sal kínáltam, amibe héjában sült fokhagymát nyomtam, így még pazarabb lett :), illetve teljes kiőrlésű pitát fogyasztottunk hozzá.

3-4 adag lesz belőle