A gombafélék igen hálás alapanyag, én magam is gyakran és szívesen készítek belőle különféle fogásokat. Kiváló fehérjeforrás, ami nagyon jól jöhet, ha egyáltalán nem, vagy csak kevés húst fogyasztasz; és ami különösen, fontos, hogy létfontosságú aminosavakkal is ellátja a szervezetet.
Ami pedig a kellemes konyhai tulajdonságait illeti: semleges íze miatt olyan irányba viheted a, amilyenbe csak szeretnéd, a klasszikus magyaros ízvilágtól kezdve a legegzotikusabb ízek felé.
Nálunk most egy kellemese csípős pástétom készült belőle, ami sok friss zöldséggel kísérve kiváló reggelinek bizonyult. A fűszereket ízléseteknek megfelelően állítsátok be, csak hozzávetőleges mennyiségeket adok meg a receptben. Intenzív alapanyagokkal dolgozunk, ezt vegyétek figyelembe az előkészítésnél.
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1-2 cm-nyi friss gyömbér, hámozva
- 1-2 tk. zöld curry paszta
- 500 g laskagomba
- tengeri só
- 2-3 ek. rizstejszín
- frissen facsart citromlé a tálaláshoz
A vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért aprítógépben kisebb kockákra aprítottam. Kis lángon, kevés vízben kezdtem párolni őket.
Amikor megpuhultak (érdemes kevergetni, és kis adagonként pótolni a vizet), hozzáadtam a curry pasztát, amit 2-3 perc alatt illatosra pirítottam.
A laskagombát az aprítógépben szintén kisebb darabokra aprítottam. Hozzáadtam a curry-s keverékhez, majd sóztam, és innen kezdődik a türelemjáték: mivel a laskagomba viszonylag sok vizet tartalmaz, gyakran megkeverve pároltam-pirítottam, amíg a legtöbb nedvesség eltávozott belőle.
Ekkor kevés rizstejszínt adtam hozzá (ami enyhén édes ízével ellensúlyozza a csípős alapot), és addig folytattam a párolást-pirítást, amíg kenhető állagú pástétomot kaptam.
Porcelán tálkában hűtöttem ki, majd pirított kenyérrel, kevés frissen facsart citromlével meglocsolva tálaltam.
Nagyon jól kiegyensúlyozódnak a csípős-édeskés-enyhén savanyú ízek, nagyon finom reggelink lett belőle!
4 adag lesz