cukormentes gluténmentes kence kence mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Curry-s gombapástétom (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, vegán recept)

A gombafélék igen hálás alapanyag, én magam is gyakran és szívesen készítek belőle különféle fogásokat. Kiváló fehérjeforrás, ami nagyon jól jöhet, ha egyáltalán nem, vagy csak kevés húst fogyasztasz; és ami különösen, fontos, hogy létfontosságú aminosavakkal is ellátja a szervezetet.

Ami pedig a kellemes konyhai tulajdonságait illeti: semleges íze miatt olyan irányba viheted a, amilyenbe csak szeretnéd, a klasszikus magyaros ízvilágtól kezdve a legegzotikusabb ízek felé.

Nálunk most egy kellemese csípős pástétom készült belőle, ami sok friss zöldséggel kísérve kiváló reggelinek bizonyult. A fűszereket ízléseteknek megfelelően állítsátok be, csak hozzávetőleges mennyiségeket adok meg a receptben. Intenzív alapanyagokkal dolgozunk, ezt vegyétek figyelembe az előkészítésnél.

 

  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1-2 cm-nyi friss gyömbér, hámozva
  • 1-2 tk. zöld curry paszta
  • 500 g laskagomba
  • tengeri só
  • 2-3 ek. rizstejszín
  • frissen facsart citromlé a tálaláshoz

A vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért aprítógépben kisebb kockákra aprítottam. Kis lángon, kevés vízben kezdtem párolni őket.

Amikor megpuhultak (érdemes kevergetni, és kis adagonként pótolni a vizet), hozzáadtam a curry pasztát, amit 2-3 perc alatt illatosra pirítottam.

A laskagombát az aprítógépben szintén kisebb darabokra aprítottam. Hozzáadtam a curry-s keverékhez, majd sóztam, és innen kezdődik a türelemjáték: mivel a laskagomba viszonylag sok vizet tartalmaz, gyakran megkeverve pároltam-pirítottam, amíg a legtöbb nedvesség eltávozott belőle.

Ekkor kevés rizstejszínt adtam hozzá (ami enyhén édes ízével ellensúlyozza a csípős alapot), és addig folytattam a párolást-pirítást, amíg kenhető állagú pástétomot kaptam.

Porcelán tálkában hűtöttem ki, majd pirított kenyérrel, kevés frissen facsart citromlével meglocsolva tálaltam.

Nagyon jól kiegyensúlyozódnak a csípős-édeskés-enyhén savanyú ízek, nagyon finom reggelink lett belőle!

4 adag lesz