Nincs-itthon-“tejszín”-tökfőzelék (tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, vegán recept)

Igen, kedves olvasóim, jól láttátok, eltűntem egy időre az online receptek világából… A nyár vége nagyon intenzíven telt; utazásokkal, kirándulásokkal, na és persze sok-sok munkával, ami most időtől időre Budapestre szólít, így ha főzök is, sokszor olyan dolog kerül az asztalra, ami gyorsan és könnyen összedobható, illetve már szerepelt a blogon – hát így vagyunk mostanság. :)

Lassan azonban ideje visszatérni a megszokott ritmusba, élvezni a kora őszi napsugarakat, feltölteni a tea készleteket és kicsit befelé figyelni…

A blog soron következő receptje sem egy nagyon különleges, nagyon  kifinomult étel, hanem egy egyszerű tökfőzelék, aminek a klasszikus (rizstejszínes) változata már szerepelt is a blogon, itt. A lecsós változatot pedig itt találhatjátok.

Mi történik azonban, ha nincs otthon rizstejszín? Vagy ha olyan kisebb településen lakunk, ahol nem is elérhető? Íme egy kézenfekvő megoldás olyan alapanyagokkal, amikhez bárhol, bármikor hozzá lehet férni.

Fogyasszátok egészséggel! :)

 

  • 65 g zabpehely (nem a teljes szemű, hanem a “lágy fajta)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1000 g tök (tisztítva mérve, reszelve)
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • almaecet vagy frissen facsart citromlé ízlés szerint

A zabpelyhet 200 ml forró vízzel leöntöttem, majd állni hagytam.

A vöröshagymát aprítógépben daraboltam (a gépet ezen a ponton még ne tegyétek a mosogatógépbe ;) ), majd kevés vízben párolni kezdtem.

Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadtam a meghámozott és reszelt tököt. Sóztam borsoztam, majd fedő alatt kb. félpuhára pároltam (ha szükséges, nyugodtan önts alá kevés vizet és néhányszor keverd meg az edényben a tököt).

Ekkor az előre beáztatott zabot, a kaprot és a pirospaprikát nemes egyszerűséggel az aprítógépben pürésítettem (a kapor szépen, szálasan egyben maradt, nem lett teljesen homogén), és ezzel sűrítettem-krémesítettem a főzeléket.

4 kiadós adag lett belőle

 

2 hozzászólás on Nincs-itthon-“tejszín”-tökfőzelék (tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, vegán recept)

  1. Krisztina
    02/09/2017 at 18:16 (3 hónap ago)

    Fantasztikus recept! Megfoztem es kb a felet egyulto helyembe megettem. Koszonom a receptet. Kedvenceimhez tartozik!

    Válasz
    • Judit
      23/09/2017 at 14:43 (2 hónap ago)

      Kedves Krisztina!
      Nagyon örülök, hogy tetszett a recpet, nyáron nálunk is szinte minden héten készült, nagyon szeretjük! :) Hidegen és melegen is egyik nagy kedvencünk.
      További jó főzőcskézést neked!
      Szép napot!

      Válasz

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár