cukormentes főétel főétel gluténmentes hal mentes étkezések saláta saláta tejmentes tojásmentes uj_recept

A szombatok és Saláta narancsos marinált lazaccal (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

A szombat, az igazán az én napom!

Igaz, hálás lehetek amiatt, hogy a hétfőt sem várom kevésbé, mint a pénteket, azonban tagadhatatlan, hogy a hétköznapok engem is hajlamosak beszippantani. Általában hosszúak a munkanapjaim, sportolni is elmegyek két-három alkalommal, így hét közben viszonylag rövid a talán ma már elcsépeltnek hangzó, ámbár nem kevésbé fontos én-időm.

És akkor eljönnek a szombatok… amikor valójában szinte ugyanakkor csörren meg az ébresztőórám, mint a többi napon. :) Viszont elérkezik a fűszeres kávék, a könnyű reggelik, a piacra biciklizés és a délelőtti jógaóra ideje – ez utóbbi után teljesen más dimenziókban érek haza, lassan-lassan.

Nem is vágyom másra, csak egy gyors és friss ebédre – na meg egy pohár jóféle rozéra. Hiszen… Szombat van. Az én napom. :)

 

  • 6 ek. frissen facsart narancslé
  • 2 ek. gluténmentes tamari szójaszósz
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • frissen őrölt fekete bors
  • 4 vékony szelet füstölt lazac
  • 3 bő maréknyi madársaláta
  • 12 koktélparadicsom, félbevégva
  • 2 szárzeller, szeletelve
  • 1 gránátalma magvai
  • (lime-gerezdek)

A marinálást érdemes néhány órával korábban elkezdeni (mondjuk reggel), de ha csak 30 percet áll a hal a pácban, akkor is nagyon finom lesz.

A frissen facsart narancslevet kikeverem a szójaszósszal, a zúzott fokhagymával, a frissen őrölt fekete borssal; majd ezzel a keverékkel nyakon öntöm a lazacszeleteket (ügyelve arra, hogy mindenhol ellepje).

Tálaláskor egy tányért kibélelek madársalátával (vagy egyéb tetszőleges salátafélével), ráhalmozom a marinált lazacot (amit vékonyra szeletelek), a koktélparadicsomot, a szárzellert és a gránátalma magvait.

Lime-gerezdekkel tálalom

2 adag lesz belőle