cukormentes gluténmentes leves leves mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Mit hozzunk ajándékba? Fokhagymát! – Fokhagymakrémleves (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, vegán recept)

Hozzánk igazán könnyű vendégként érkezni: nem kell azon elgondolkodni, milyen ajándékkal toppanjon be valaki: elég beugrani egy zöldségeshez és néhány friss darabbal meglepni bennünket. :) Mit nekünk holmi csokoládé? Ugyan… :)

Így tett Edit barátnőm is, aki nemrég csinos kis kosárban hozta a kertjük termését – többek között sok-sok fokhagymát. És hogy örültem neki! :) Hiszen szinte már alig lehet elérni a klasszikus, nem óriási, nem íztelen, nem kínai fokhagymát, amit bizony, nagyon szeretek…

Képzeljétek, kis üvegben még mézzel és friss gyömbérrel is fel szoktuk tenni a kamrapolcra (főleg ha sikerül ilyen finom házi fokhagymához jutni); tudjátok milyen jól jön télen egy-egy megfázásos időszakban?

A levest pedig ne habozzatok elkészíteni! Nagyon finom, egyszerű, letisztult és a hozzávalók minden háztartásban ott lapulnak! :)

 

  • 1 kisebb vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 4-5 fej fokhagyma,  vastagabb szeletekre vágva
  • 2-3 kisebb burgonya, szeletelve
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • kakukkfű
  • frissen facsart citromlé – elhagyható

A vöröshagymát és a fokhagymát kevés vízben párolni kezdtem. Amikor már finoman illatoztak, hozzáadtam a burgonyát is.

Sóztam-borsoztam, 2-3 percig kevergetve együtt pirítottam. (Ha szükséges, kisebb adagokban pótold a vizet alatta).

Ezután, felöntöttem kb. 900 ml vízzel, majd kakukkfűvel fűszereztem és kis lángon addig főztem a levest, amíg a zöldségek teljesen megpuhultak.

Kissé hűlni hagytam és turmixoltam.

Tálaláskor frissen facsart citromlevet adtunk hozzá.

2-3 adag lesz belőle