Nagyon régóta törtem már a fejem a gombafasírton… Ahogy a gombából készítettem főételeket, kencéket, leveseket; egyre inkább nőtt bennem a hiányérzet, hogy ebből a hálás alapanyagból fasírtot még bizony nem készítettem, bármennyire is kézenfekvő lenne.

És hogy miért is ilyen nagyszerű dolog a gomba a friss erdeitől kezdve a bolti csiperkéig? Bizony jelentős a fehérjetartalmuk, ami fontos lehet azok számára, akik nem fogyasztanak húsféléket, és ha a legkevésbé karakteres testvért, a csiperkét emeled le a polcról, olyan irányba viheted el a fűszerezést, amilyenbe csak szeretnéd.

Ez a recept abszolút a klasszikus, magyaros ízvilágot hozza.

 

  • 500 g fehér csiperke gomba
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 tk. majoránna
  • 1 tk. pirospaprika
  • 3 – 4 ek. zsemlemorzsa (ha lehet, teljes kiőrlésű)

A gombát aprítógépben felaprítottam, majd sóztam-borsoztam és állni hagytam 20 percre. Ennyi idő alatt a gomba engedett némi vizet. Ekkor majorannával és pirospaprikával fűszereztem, majd annyi zsemlemorzsával kevertem el, hogy formázható masszát kapjak.

Mivel én zsiradék hozzáadása nélkül szerettem volna készíteni, szilikon tartelette formába halmoztam és 180 C-on sütöttem készre.

Ha nincsen szilikon formád, akkor érdemes 1 ek. extra szűz olívaolajat adni a masszához, és vékonyan kiolajozni a sütőpapírt, valamint óvatosan forgatni a fasírtokat, mert könnyen törhetnek. Szilikon muffin formában is sütheted, akkor csak 1-1 ek. masszát adagolj a kapszlikba, hogy a közepe is biztosan átsüljön,

Mi sült kelbimbóval, párolt brokkolival és barna rizsből készült rizi-bizivel ettük.

Tetszett a recept? Akkor keresd fel a Facebook-oldalunkat is, ahol további finomságok receptje vár rád! :)