cukormentes főétel főétel mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Gnocchi tárkonyos gombával (tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, vegán recept)

Vannak bizonyos kedvenc üzleteim. Tudom, hol a legolcsóbb a rizstej, amit általában iszunk, közben útba esik egy másik hely, ahol a szokásos tonhalkonzervünket érdemes beszerezni, majd nem messze onnan egy újabb hely, ahol bizony a kedvenc kenyerünket tudjuk megvenni, ha éppen nincs alkalom a villámgyorsan elkészíthető mindennapi kenyerünk megsütésére sem.

Szerencsés a lakásunk elhelyezkedése, mert így a vásárlásból bizony könnyű kihozni a maximumot. Egy üzletet viszont figyelmen kívül hagytunk eddig, pedig piros-sárga logója szintén a “bevásárló körutunk” útvonalán integet. Amikor néhány napot a szüleimnél töltöttünk, oda is eljutottam, és meglepődve tapasztaltam a választékot, a minőségi áruk megjelenését és a remek árakat.

Persze sok mindent nem vettem (vonaton utazva nem igazán praktikus az alapanyagokkal megpakolt bőrönd :) ), viszont egy csomag gnocchit igen.

Már régóta szemezgettem ezzel a termékkel, mert nagyon cuki a formája, és nagyon sokféle szósszal fel lehet dobni, hát most eljött az alkalom, hogy a kosaramban landoljon. Igaz, félkész termék, viszont tejet, tojást és zsiradékot nem tartalmaz, így úgy gondolom, alkalmanként megkönnyíthetjük vele a munkákat – hiszen valójában csak a ragu elkészítési idejével kell számolnunk.

Gombaragu egyébként már szerepelt a blogon, ez az ízvilág nagyon hasonló, viszont egyszerűbben hozzáférhető alapanyagokkal, lassú beforralással készült, így még intenzívebb lett az íze. Ha pedig egy hasonlóan finom gombakrémlevest készítenél, érdemes lesz erre a linkre kattintani. :)

 

  • 1 cs. gnocchi
  • 10 cm-nyi póréhagyma, vékonyan felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 500 g gomba, alaposan megmosva, nagyobb darabokra vágva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 200 ml rizstejszín
  • 1 csapott tk. friss tárkony
  • 1/2 citrom frissen facsart leve (2-3 evőkanál)

A gnocchit lobogó, sós vízben addig főztem, amíg felúsztak a víz tetejére, majd leszűrtem és hideg vízzel átmostam.

Egy nagyobb tapadásmentes serpenyőben kevés vízben párolni kezdtem a póréhagymát és a fokhagymát. Amikor a hagymafélék megpuhultak, hozzáadtam a gombát; sóztam és borsoztam. Néhány percig így pároltam – pirítottam a gombát, amíg elkezdett némi folyadékot engedni (ezen a ponton már nem kellett attól félni, hogy netán leég az étel).

Felöntöttem 200 ml rizstejszínnel. Ne ijedj meg, elsőre sok leve lesz, de légy türelmes! Kis lángon, néha-néha megkeverve forrald be az ételt a kívánt sűrűségűre. Így az ízek sokkal koncentráltabbak lesznek és lisztre vagy más sűrítőanyagra sem lesz szükséged.

A kész gombaragut tárold a megfőzött gnocchival.

3 – 4 adag lesz belőle

Ha tetszett a recept, keresd fel a Facebook-oldalunkat is, ahol további finomságok receptje vár!