Gyorsan pörögtek a napok – hetek – hónapok a legutóbbi bejegyzésem óta; akkor még a nyarat vártuk, a napsütést, bárányfelhőket, vízpartot, most pedig lassan-lassan őszbe fordul az idő. Igaz, egy-egy őszi kirándulás még belefér, de már a Balaton-parton is egyre kevesebb sétálgató emberrel találkozni.
Nyáron pihentem én is, pihent a blog is. Éppen elegendő volt munkaidőben a számítógép előtt ülni, délután hívott a nyár, hívott a természet, a kerékpár, a jóga, az utazás.
Így “átaludtuk” a nyarat, ami a növényi alapú táplálkozást követők számára a leghálásabb időszak, a maga harsogó színeivel és ízeivel (persze ekkor is főztem, csak nem írtam bejegyzéseket), azonban ősszel sem kell szomorkodnunk: eljött a cékla, a sütőtök, a körte, az alma, a szilva ideje – ezekből alkotunk most ínycsiklandozó finomságokat!
Ezen a héten egy kis őszi pihenés is kijutott még: andalgás a Balaton partján és egy kis budapesti vendégeskedés – szomorkás, esős időben… Amikor hazaértem, csak egy teára és egy forró levesre vágytam. Így született meg ez az egyszerű sült fokhagyma leves, amihez a sülő kenyér mellé éppen befértek a fokhagymagerezdek a forró sütőbe. :)
- 6 fej fokhagyma
- 1 tk. extra szűz olívaolaj
- 1 újhagyma, a zöld szárával együtt
- 500 ml zöldségalaplé / víz
- 1 tk. kakukkfű
- 1/4 szerecsendió, frissen reszelve
- tengeri só, frissen őrölt bors
- löttyintésnyi száraz fehérbor
- kevés frissen facsart citromlé a tálaláshoz
A fokhagymák felső 1/3 részét levágjuk, majd a fejeket alufóliába csomagoljuk és kb. 50 – 60 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.
Az olívaolajat megmelegítjük, hozzáadjuk az újhagymát, majd miután megpuhult, felöntjük zöldségalaplével / vízzel. Kis lángon, éppen csak gyöngyözve összeforraljuk.
A fokhagymákat a héjukból a levesbe nyomjuk (sajnos ezen a ponton lesz egy kevés járulékos veszteség), majd a levest kakukkfűvel és szerecsendióval fűszerezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kevés fehérbort adunk hozzá. Ezután készre fűzzük a levest.
Adható hozzá rizstejszín, és ezzel turmixolni is lehet, én ettől most eltekintettem, tálaláskor kevés frissen facsart citromlevet adtam csak hozzá.
Frissen sült házi kenyérrel tálaltam.
2 adag lesz belőle