Sokféle kenyérkísérleten vagyok túl, inkább több mint kevesebb sikerrel. A blog egyik legtöbbet olvasott receptje is a Foszlós zabos zsemle-muffin lett, ami azt bizonyítja, hogy az egészséges életmódnak igenis része lehet egy jól összerakott, finom házi kenyér.

Nálunk alap élelmiszer a kenyér. Éppen ezért lepődtem meg, amikor megtudtam: sok, pékségben készült kenyérben bizony ott van a margarin vagy egyéb növényi zsiradék, amit mi magunk egyáltalán nem fogyasztunk évek óta. Legutóbbi párizsi kalandozásomon is óvatosan kérdeztem a pékségben: de ugye ebben a bagettben nincs margarin, vagy egyéb növényi zsír? Szerencsére a válasz megnyugtatott: miért lenne? Ez kenyér.

Igen: a kenyérbe nem kell hosszadalmas hozzávaló lista, nem kellenek adalékok… Sokféle változatot készítettem én is, például céklás-diósat, sütőtökös-lenmagosat, és kiváló gluténmentes kenyeret is.

Egyvalami azonban hiányzott: az a mindennapi kenyér, ami nagyobb erőfeszítés nélkül akkor is képes vagyok elkészíteni, ha este 8-kor teszem le a munkát, vagy éppen túl fáradt vagyok a dagasztáshoz-kelesztéshez.

Ekkor jutott eszembe az a hullám, ami néhány éve végigfutott az interneten: a dagasztás nélküli kenyér. Az interneten elsőként ebbe a receptbe botlottam, hát ebből indultam ki. És bizony, a sietős hétköznapok kedvenc kenyerét alkottam meg!

Higgyétek el, egyszerűen lehetetlen elrontani, így bátran ajánlom kezdőknek is!

  • 1 cs. porélesztő (25 g friss élesztővel is működik)
  • csipetnyi barna nádcukor
  • 350 ml langyos víz (illetve kicsit több, ha még szükséges)
  • 300 g bio fehér tönkölyliszt
  • 200 g bio tk. tönkölyliszt
  • 12 g só

Egy kelesztőtálba szórom a porélesztőt és a cukrot, majd ráöntöm a langyos vizet. Ezután a tálba szitálom a kétféle lisztet, és hozzáadom a sót.

Kanállal elkeverem, majd általában néhány mozdulattal lazán át is gyúrom. Alaposan belisztezem, majd 6-12 órán át kelni hagyom (így ha reggel készítem el, munka után sütöm meg, ha délután gyúrom be, akkor pedig általában korán reggel, hogy a reggelinél már ott illatozzon a friss kenyér).

Amikor megkelt, alaposan belisztezett kézzel áthajtogatom, és bucit formázok.

UPDATE: A sütőbe teszem az öntöttvas edényt és előmelegítem 250 C-ra. Amikor elérte ezt a hőmérsékletet, nagyon óvatosan sütőpapírral borítom és belehelyezem a bucit. Kereszt formában bevágom a tetejét. Ezután a sütőt 220 C, légkeverés üzemmódba állítjuk és a lefedett edényben sütni kezdjük a kenyeret. Ezután az edény tetejét leveszem és további 25 – 30 percig sütöm, közben ellenőrzöm (tűpróba).

Az edényből kivéve rácson hagyom hűlni. (Ne feledjétek meghallgatni a még sercegő kenyér hangját hűlés közben!! :) )

A megadott alapanyagokból egy 715 grammos kenyér készült.