Mindennapi kenyerünk

Sokféle kenyérkísérleten vagyok túl, inkább több mint kevesebb sikerrel. A blog egyik legtöbbet olvasott receptje is a Foszlós zabos zsemle-muffin lett, ami azt bizonyítja, hogy az egészséges életmódnak igenis része lehet egy jól összerakott, finom házi kenyér.

Nálunk alap élelmiszer a kenyér. Éppen ezért lepődtem meg, amikor megtudtam: sok, pékségben készült kenyérben bizony ott van a margarin vagy egyéb növényi zsiradék, amit mi magunk egyáltalán nem fogyasztunk évek óta. Legutóbbi párizsi kalandozásomon is óvatosan kérdeztem a pékségben: de ugye ebben a bagettben nincs margarin, vagy egyéb növényi zsír? Szerencsére a válasz megnyugtatott: miért lenne? Ez kenyér.

Igen: a kenyérbe nem kell hosszadalmas hozzávaló lista, nem kellenek adalékok… Sokféle változatot készítettem én is, például céklás-diósat, sütőtökös-lenmagosat, és kiváló gluténmentes kenyeret is.

Egyvalami azonban hiányzott: az a mindennapi kenyér, ami nagyobb erőfeszítés nélkül akkor is képes vagyok elkészíteni, ha este 8-kor teszem le a munkát, vagy éppen túl fáradt vagyok a dagasztáshoz-kelesztéshez.

Ekkor jutott eszembe az a hullám, ami néhány éve végigfutott az interneten: a dagasztás nélküli kenyér. Az interneten elsőként ebbe a receptbe botlottam, hát ebből indultam ki. És bizony, a sietős hétköznapok kedvenc kenyerét alkottam meg!

Higgyétek el, egyszerűen lehetetlen elrontani, így bátran ajánlom kezdőknek is!

 

  • 1 cs. porélesztő (25 g friss élesztővel is működik)
  • csipetnyi barna nádcukor
  • 350 ml langyos víz (illetve kicsit több, ha még szükséges)
  • 300 g bio fehér tönkölyliszt
  • 200 g bio tk. tönkölyliszt
  • 12 g só

Egy kelesztőtálba szórom a porélesztőt és a cukrot, majd ráöntöm a langyos vizet. Ezután a tálba szitálom a kétféle lisztet, és hozzáadom a sót.

Kanállal elkeverem, majd általában néhány mozdulattal lazán át is gyúrom. Alaposan belisztezem, majd 6-12 órán át kelni hagyom (így ha reggel készítem el, munka után sütöm meg, ha délután gyúrom be, akkor pedig általában korán reggel, hogy a reggelinél már ott illatozzon a friss kenyér).

Amikor megkelt, alaposan belisztezett kézzel áthajtogatom, és bucit formázok, amit öntött vas edénybe teszek és lefedek. Maximum hőmérsékleten sütöm kb. 30 percen át, majd közepes hőmérsékleten további 30 percig.

Az edényből kivéve rácson hagyom hűlni. (Ne feledjétek meghallgatni a még sercegő kenyér hangját hűlés közben!! :) )

A megadott alapanyagokból egy 715 grammos kenyér készült.

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár