Lehet, hogy a tél nem a legalkalmasabb időszak arra, hogy salátákat egyen az ember, azonban ilyenkor is fel kell töltenünk a vitaminkészleteket! :) És ha nem is csak zöld leveleket rágcsálunk, egy-egy gazdagabb fogás akár könnyű vacsora is lehet, akár mostanság is.
Bevallom, néha én is unom a klasszikusokat, így próbálok egy-egy új ízt bevezetni, főleg az öntetek területén. Mivel tej- és tojásmentesen, valamint a lehető legkevesebb zsiradék felhasználásával igyekszem főzni, nem olyan könnyű a dolgom ezen a téren. De azt hiszem, most sikerült egy nagyon finom változatot összeállítani!
- 1 cs. tetszőleges salátakeverék
- 500 g brokkoli, roppanósra párolva
- 50 g fenyőmag, száraz serpenyőben megpirítva
- 150 ml frissen facsart narancslé
- 1/2 (kezeletlen héjú, bio) narancs reszelt héja
- 2 ek. gluténmentes tamari szójaszósz
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk. reszelt gyömbér
- csipetnyi tengeri só és frissen őrölt bors
A salátakeveréket alaposan elkeverjük a párolt brokkolirózsákkal és a pirított fenyőmaggal.
A narancslevet, narancshéjat, szójaszószt, zúzott fokhagymát és reszelt gyömbért egy shakerben alaposan összerázzuk. Sózzuk, borsozzuk.
A salátát meglocsoljuk az öntettel és azonnal tálaljuk.
3 – 4 adag lesz belőle