cukormentes gluténmentes kence kence mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Szezámmagos – bazsalikomos zöldborsókrém (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsírszegény, vegán)

Nagyon régen posztoltam már jófajta kencét a blogra, pedig szorgalmasan gyártom és fogyasztjuk ám őket, csak éppen reggel, amikor elindulok, még bizony sötét volt eddig, és amikor hazaértem, sajnos akkor is – nem éppen a legoptimálisabb sem számomra, sem a fotók elkészítéséhez.

Most viszont egy végtelenül nyugodt nap vár rám, délelőtt sütöttem-főztem nagyüzemben :), délután barátokat látogatok majd, este pedig jógázom. Hát valahogy így képzelek el egy tökéletes napot!

Ezzel a harsogóan zöld, tavaszváró kencével indítottam a napot – és rögtön két legyet ütöttem egy csapásra! Mi ez, ha nem hatékonyság? :) Ugyanis egy 450 grammos fagyasztott zöldborsó volt itthon, ennek a fele landolt a kencében, míg a másik fele szépen bazsalikomos borsókrémlevessé alakult.

Maga a kence átmenet a zöldborsó hummusz és a citromos – bazsalikomos borsópüré között, de ennyi finomsággal egy tálkában semmiképpen nem lehet melléfogni! :)

 

  • 225 g fagyasztott zöldborsó
  • tengeri só, frissen őrölt bor
  • 10 + 10 bazsalikomlevél
  • 2 tk. pirított, őrölt szezámmag
  • 1 bő ek. hidegen sajtolt lenmagolaj (vagy extra szűz olívaolaj)
  • 1/2 lime leve

A fagyasztott zöldborsót annyi vízben tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, 10 bazsalikomlevelet adunk hozzá. Puhára főzzük.

Amikor a borsó megfőtt, leszűrjük és hűlni hagyjuk. Ezután aprítógépben pürésítjük előre (szárazon, zsiradék nélkül) megpirított és őrölt szezámmaggal, 1 ek. lenmagolajjal (Omega-3!) és 1/2 lime frissen facsart levével.

Kb. 4 adag lesz belőle, uzsonnás dobozba is kiváló!