Te is nagyon szereted a karfiolt?
Nálunk gyakran készülnek karfiolos fogások, akár túllépve a klasszikus levesen is: a receptek között az egyben sült karfioltól a karfiol fasírton át a karfiol alapú pizzáig széles a választék.
Legutóbb a megszokott burgonyapüré helyett készítettem egy kicsit érdekesebb ízvilágú, könnyű karfiolpürét, a maradék pedig zöldségkrémlevesként nyert új értelmet! :)
- 1 fej karfiol
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 3 ek. tahini szezámkrémpor, vagy 3 ek. szezámmag szárazon megpirítva, őrölve
- 1 tk. fokhagyma por
- 1 tk. őrölt római kömény
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
- cayenne bors a díszítéshez
A karfiolt enyhén sós és borssal fűszerezett vízben megpároljuk, majd szűrőben hagyjuk alaposan lecsepegni; akár ki is nyomkodhatjuk belőle a folyadék nagy részét (különben lágyabb, “vizesebb” lehet a püré).
Ezután a jól bevált aprítógépben pürésítjük, hozzáadva a tahini port, a fokhagyma port, a római köményt és a frissen facsart citromlevet, valamint ha szükséges, további sót és borsot.
Végül cayenne borssal szórtam meg.
Frissen tálalva a legfinomabb!
2 – 3 adag lesz belőle