cukormentes főétel főétel mentes étkezések tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Nem sietünk sehová – és Teriyaki gomba kelbimbóval

Most van elég idő idő elrendezni a lakást, a konyhát, a gondolatokat…

Talán azt is meglátja az ember, mennyi olyan dolgot őriz, aminek más talán jobban örülne, rájön, hogy mennyi kincset rejtenek azok a polcok, amikre hetek vagy hónapok óta fel sem nézett a kamra mélyén, és ha kimegy sétálni, távol a nyüzsgő belvárostól mint turista tudja vizsgálni az utcákat, az épületeket, a teret, ami eddig is előtte hevert…

Számomra, akinek alapélménye az utazás, a felfedezés, a folyamatos mozgás, talán még nagyobb súlya van most Simone Weil gondolatának – Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.

Betti barátnőm éppen a napokban írta Brnóból, hogy vett ki szabit másnap délutánra, kijön majd elém a vonathoz, hazahozzuk a cuccokat, aztán mászkálhatunk a városban délután, tök szép tavasz van, már nyitva vannak a teraszok, meg minden. Este meg akkor egy kis összejövetel nála, még 3 barátja is ott lesz, eszünk-iszunk egy kicsit (okés, majd főzök én), aztán lemehetünk együtt az egyik közeli helyre. A további napok részleteit meg még kigondoljuk. – Igen, én sem itthon ülnék most, és ő is csak felidézi a terveinket, amik röpke hetekkel ezelőtt még olyan valóságosnak tűntek, és mindketten arra gondolunk, hogy igen, ez most csak álmodozás, és milyen jó lenne…

De valójában otthon is jó.

Aztán a brnói kirándulásnak is eljön majd az ideje. Nem sietünk sehová.

A mai receptötletem pedig egy kamrafosztogató teriyaki gomba, ahol a hozzávalókat bátran cseréld ki arra, ami éppen van nálad otthon. :)

  • 150 g kuszkusz
  • kis csokornyi petrezselyemzöld, aprítva (vagy fagyasztott)
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 lila hagyma, felkockázva
  • 400 g gomba, nagyobb darabokra vágva
  • 100 ml teriyaki szósz (vagy szójaszósz)
  • (1 ek. extra szűz olívaolaj)
  • fokhagyma granulátum
  • 200 g kelbimbó, félbevágva (nálam most fagyasztott volt; mielőtt kettévágtam, hagytam kicsit kiolvadni)

A kuszkuszt elkeverjük a petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1 bögrényi forrásban lévő vízzel.

A felkockázott lila hagymát és a gombát egy zárható dobozba tesszük, alaposan összerázzuk a teriyaki szósszal, majd állni hagyjuk.

Ezen a ponton akár magunk mögött is hagyhatjuk a konyhát, mind a köretnek, mind a gombának kell némi idő. :)

Amikor visszatérünk, a kuszkuszt villával elkevergetjük, és egy tapadásmentes serpenyőben vagy kevés extra szűz olívaolajon, vagy vízen elkezdjük megsütni a bepácolt gombát. Sózzuk, borsozzuk, fokhagyma granulátummal fűszerezzük.

Hozzáadjuk a kelbimbót, és készre sütjük.

Nálunk 4 adag lett belőle