Mielőtt felhúznád a szemöldököd, ez az étel nem áprilisi tréfa! :)

Még karácsonyra kaptam egy doboz növényi kaviárt a tesóméktól (IKEA-ban kapható), és már azóta azon gondolkodtam, vajon mit is készítsek belőle? Süssek blinit, és ahhoz készítsek feltétet? Díszítsek egy ételt a kis gyöngyszemekkel? Legyen belőle valami csinos előétel? A nagy ötlet, az “ihlet” azonban még váratott magára…

De most elérkezett! Miért ne lehetne ez az egyik építőeleme egy újabb kence-variációnak? -> További ötleteket pedig ide kattintva találsz.

 

  • kb. 2 maréknyi kesudió, néhány órára beáztatva
  • 6 ek. fehér bab (konzervből; a maradékot ebben a receptben és krumplipüré gazdagításához használtam, köretként)
  • 1 ek. tahini
  • 2 ek. inaktív sörélesztő pehely
  • 2 ek. frissen facsart citromlé
  • fokhagyma granulátum
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 1 ek. kapor (fagyasztott/aprított vagy szárított)
  • 1 kisebb lila hagyma, apró kockákra vágva
  • 1 doboz növényi kaviár

Az előre beáztatott és megpuhult kesudiót összedolgoztam a babbal, a tahinivel, a sörélesztő pehellyel, a citromlével; fokhagyma granulátummal fűszereztem, majd sóztam, borsoztam, és kevés víz hozzáadásával aprítógépben pürésítettem.

Ezután a kencét alaposan elkevertem az aprított kaporral, a lila hagyma kockákkal, illetve a leszűrt növényi kaviárra, majd behűtöttem, és amikor az ízek összeértek, lapkenyérrel, valamint zöldségekkel tálaltam.

Tipp:

Az alapanyagokat cseréld ki bátran arra, ami éppen van otthon a kamrádban (pl. bab helyett csicseriborsó, a kesudió vagy a sörélesztő pehely akár el is hagyható stb.), ha pedig nincsen otthon növényi kaviár, használd kiindulási alapnak az első hét összetevőből készített kencét, és ízesítsd kedvedre tovább! :)