életmód Infó / ötletek inspiráció

Tudatos Háztartás – Így dobozolunk mi

Nem tudom, hogy mennyire tudatosan tervezed a büdzsét, vagy tartod számon a költségeidet, de valószínűleg számodra sem meglepő az az adat, hogy a KSH adatai szerint a magyar háztartások kiadásának jelentős részét fordítják élelmiszerre, illetve alkoholmentes italokra. Ezzel párhuzamba állítva még szomorúbbnak tűnik egy korábbi bejegyzésemben már bemutatott másik döbbenetes szám: 2 000 000 tonna élelmiszer – ennyi landol a kukában évente, és nem, nem a világon, csak Magyarországon.

A bolti vásárlások mellett pedig egyre több feladatunk és egyre gyorsabb világunk is szinte belehajszol bennünket pluszban még abba, hogy leszaladjunk a menzára, a kantinba, vagy éppen a telefont felemelve rendeljünk egy gyors menüt vagy pizzát. Természetesen mi is élünk ezzel a lehetőséggel néha (hajrá Budapest, Ti már teljes értékű növényi napi menüt is rendelhettek, aminek én is nagyon örülnék; nálunk sajnos ez az opció még nem elérhető), az esetek túlnyomó többségében viszont dobozolunk.

Nagyon fontos szempont ugyanis, hogy így napról napra változatos, színes, olajmentes vagy zsírszegény. növényi alapú menü kerül az asztalunkra, és szerencsére ezáltal sikerült azt is elérnünk, hogy nem dobunk ki nem tetsző készételt vagy már megunt alapanyagot. Igen, kicsit nagy az az ebédes táska, de hidd el, nem olyan bonyolult ez, mint amilyennek látszik. Íme, néhány tipp, hogy neked is könnyebben menjen a tervezés!

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, hiszen ahogy az angol nyelv is mondja, a “break-fast” töri meg az egész éjszakán át tartó böjtölést, táplálja a szervezetünket, tölt fel bennünket a napi tevékenységeink megkezdése előtt.

  • már este bekészítheted a hűtőszekrénybe az “overnight oats” reggelit, ami nem más, mint egy egyszerű, főzés nélküli zabkása: nálunk általában klasszikus befőttesüvegben készül, amiben este összerázok 4-5 ek. zabpelyhet, 2 ek, chia magot, ízlés szerint nádcukrot vagy egyéb édesítőszert, feltöltöm fagyasztott bogyós gyümölcsökkel, fűszerezem vaníliával vagy fahéjjal, és felöntöm növényi tejjel. Alaposan összerázva sorsára hagyom és másnap már kész is a finom, ízletes reggeli, amit megszórok még kevés lenmaggal, dióval vagy mandulával.
  • a fenti alapanyagokat (a fagyasztott gyümölcsök kiolvadása után) némi spenóttal vagy más leveles zölddel turmixolom, általában banánnal együtt, így sűrű, laktató smoothie-vá alakul, ami szintén az egyik nagyon kedvelt reggeli nálunk.
  • vegán kence vagy esetleg alkalmanként egy halas finomság? Vasárnap akár 2-3 félét is elkészíthetsz, kiadagolhatod kisebb dobozokba, e mellé már reggel sem nagy feladat 1-2 szelet jó minőségű, akár házi kenyeret bekészíteni – de ne feledd a zöldségeket sem! Szintén összedobhatsz egy nagyobb adag salátát, amit öntet nélkül tárolva több napra elosztva magaddal tudsz vinni.

És hát ugye a hosszú munkanapon vagy az előadások között nassolunk is néha, amire szintén egyszerűen fel lehet készülni.

  • mindenféle zöldséget dobozolhatunk (a sárgarépa, zellerszár, kaliforniai paprika vízzel teli befőttesüvegben napokig minőségromlás nélkül, mosva, tisztítva és szeletelve tárolható), amihez választhatunk egy reggelinktől eltérő kencét.
  • ne feledd a magvakat, amiket bármikor bedobhatsz a táskádban (ha csomagolásmentes boltban vásárolod, szintén kiadagolhatod előre; mi hűtőszekrényben vagy nagyobb adag esetén fagyasztóban tároljuk), ha 1-2 almát viszel magaddal, akkor se feledd, mert laktatóbbá teszi a tízórait.
  • ha hétvégén kedved támad a sütögetéshez, fagyassz! Kisebb adagokban tárold a sütiket, így mindenki előveheti és már viheti is a maga kis süti adagját.

De mit vigyünk ebédre? Nyilván ezt a kérdést nagyban meghatározza, hogy milyen lehetőséged van a főétkezésre, mennyi idő áll a rendelkezésedre, van-e lehetőség leülni és megmelegíteni az ételt.

  • ha csak hideg étel fogyasztására van lehetőség, az sem gond! Gondolj bele, egész Nyugat-Európa ezt teszi! :) Válogass a gazdag, zöldségekkel megpakolt, teljes kiőrlésű kenyérből vagy péksüteményből álló szendvicsekből, készíts minél színesebb salátát, hogy a lehető legtöbb tápanyaggal építsd a szervezeted – ne feledd, a saláta része lehet bármilyen teljes kiőrlésű tészta, gabona és hüvelyes is; így már sokkal laktatóbban hangzik, ugye? (az öntetet ne feledd el külön csomagolni!)
  • ha levest vinnél magaddal, azt megteheted termoszban, ha pedig lehetőséged van a melegítésre, akkor bármilyen befőttes üvegben vagy dobozban is.
  • a fő fogásnál pedig szintén fő a változatosság: használd fel a maradékot a hétvégi ebédből, okosan élj a fagyasztóban tárolt kész- és félkész ételekkel és alapanyagokkal, és ne feledd a nyers vegyes salátát sem. A szervezeted meghálálja, ha jó minőségű “üzemanyaggal” működteted. :)

Remélem, neked is kevésbé fárasztónak tűnik így az ebéd pakolás; ha vannak további tippjeid, segíts nekünk azok megosztásával! :)

Extra tippek:

A képen látható munkaebéddel kapcsolatos további ötletek:

  • A spárgakrémleves, vagy bármilyen más krémleves növényi tejszín nélkül is készülhet. Ebben az esetben főzz hozzá 1-2 krumplit, és miután elérted a kívánt selymes sűrűséget, fűszerezd kedvedre. A képen látható levesben a spárga mellett helyet kapott még brokkoli és spenót is – így lehet zöldség-ügyben is több legyet ütni egy csapásra. :)
  • Levesbetétként használj maradék kenyeret, felkockázva, fokhagymával fűszerezve, serpenyőben megpirítva – új szintekre emeli a legegyszerűbb levest is.
  • A fehérje most grillezett hal (ahogy az arányokat is látod, nem a hal játssza a főszerepet!), de vegánkánt használhatsz tofut, hüvelyeseket vagy ezekből készült burgereket is, a különféle ragukról vagy tésztákról nem is beszélve! Szükséged van egy kis inspirációra? Főétel recepteket itt találsz! És hogy a burgonyapüré is támogassa az “egyél több zöldséget” koncepciót, tegyél bele spenótot, sárgarépát, sütőtököt, rukkolát, vagy akár a sajtos íz (és a B-vitamin miatt) inaktív sörélesztő-pelyhet. A zöldborsó pedig nagyon jó barátunk, ebben szerintem megegyezhetünk! :)
  • Vegyes saláta – nem ismétlem önmagam, szerintem minden étkezés mellett ott  a helye! (itt most rukkola, bébispenót, paradicsom, bújtatott fehér bab, lila hagyma, uborka)
  • A ráadás pedig a ropogósra sütött tofu-bacon – ha nem fogyasztasz szóját, akkor készülhet padlizsánból is – igencsak feldob bármilyen salátát vagy akár levest is.