Legalábbis jelenleg.

Nem tudom, te hogy vagy összerakva, de nekem néha van egy-egy aktuális kedvencem: említhetném példaként a fűszereket; pl. amikor mindent IS római köménnyel fűszereztem, vagy éppen azt az időszakot, amikor római saláta nélkül elképzelhetetlen volt a háztartásom… Az édességek nálunk általában háttérbe szorulnak, de azért ez a fűszeres datolyás – kávés süti sokáig állt a toplista élén (ezután persze szépen lassan átalakult tojásmentes receptté, és a kókuszzsírt is elfelejtettük).

Most pedig ez a tészta az, ami mindent visz! A tahininek alapból hatalmasa rajongója vagyok, a kaporról nem is beszélve; nyáron hatalmas mennyiség került a fagyasztóba, így bőven volt lehetőség ezt az ételt készíteni télen is. Amikor a cukkininek éppen nincsen szezonja, akcióban vásárolom és szigorúan egy darabot – ebből éppen kijön ez az étel, és a következőre úgysem sokat kell várni. :)

Ha tahini éppen nincsen otthon, szerintem a mogyoróvaj sem rontja el. (Mindkettőből a 100% magtartalmút választom, amien pálmazsír vagy egyéb adalékanyag nincsen.)

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 közepes méret cukkini, vékony szeletekre vágva, esetleg reszelve
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 1 közepes csokor kapor, finomra aprítva (a szárított nekem nem hozta ugyanazt az íz-élményt)
  • 2 ek. tahini
  • néhány ek. frissen facsart citromlé
  • ízlés szerint chili pehely
  • fejenként 1 – 1 adag durum tészta (én általában kb. 75 – 90 g tésztát számolok egy főre)
  1. Az extra szűz olívaolajat felmelegítjük, majd üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát. Amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadjuk a fokhagymát és 1 – 2 percig tovább pároljuk – pirítjuk a hagymaféléket.
  2. Amikor a hagymák aranybarnára pirultak, hozzáadom a szeletelt (esetleg reszelt) cukkinit. Sózom és borsozom az ételt.
  3. Szintén néhány perc múlva kaporral is fűszerezzük, majd hozzáadjuk a tahinit és ízlés szerinti mennyiség frissen facsart citromlevet is.
  4. Csak addig főzzük az ételt, amíg a cukkini roppanós marad. Ha szeretnénk, végül chili pehellyel is megkínálhatjuk.
  5. Főtt durum tésztával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, kövesd a Facebook– és Instagram– oldalunkat is, ahol további receptek, ötletek, beszámolók és tippek várnak!