A hét vége felé nem kényeztetett el bennünket az időjárás: nagy viharokkal, sőt jégesővel várt bennünket április 1-je. És ennek fele sem tréfa! Még szerencse, hogy csak az ablakból kellett végignéznem ezt a nagyon furcsa tavaszi időjárást.

Bevallom, a hétvége sem alakult jobban: biciklitúra helyett még a fűtést is be kellett kapcsolnunk… Ilyenkor aztán tényleg jólesik egy melengető “comfort food”. Ezúttal a brassóira esett a választásom, amit készítettem már szejtánból (azaz “búzahúsból”) és harcsából is, most pedig a gomba következett.

Nagyon szeretek gombával dolgozni, mert kellemes állagú, jól fűszerezhető alapanyag, aminek az ára sincsen még az egekben (a többi zöldségfélével összevetve). És persze erdőn – mezőn megterem, ha ért hozzá az ember, akár saját maga is elindulhat gombászni – ilyenkor ne feledjétek el bevizsgáltatni, az egészségügyi problémák elkerülése miatt.

És hogy kell-e a brassóiba borsó? Tudom, kétféle “iskola” létezik ebben a kérdésben, mi gyerekkorunkban a borsós változatot láttuk, így én sem hagyom ki belőle. Szerintem ártani semmiképpen nem árt az ételnek. :)

Tálaljuk jóféle házi savanyúsággal, salátával, esetleg próbáljuk ki édesburgonyával vagy sült zellerkockákkal is. Mindenképpen sikere lesz az ételnek!

  • 1+1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 hatalmas burgonya, meghámozva és kockákra vágva
  • 1 nagyobb vöröshagyma, apróbb kockákra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 400 g csiperkegomba, falatnyi darabokra vágva
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 1 bő tk. majoránna
  • 1 bő tk. füstölt paprika
  • 1 csapott tk. darált chili (vagy chili pehely, vagy cayenne bors)
  • ízlés szerint fokhagyma por
  • bögrényi zöldborsó

1 ek. extra szűz olívaolajat alaposan összeforgatunk – összemasszírozunk a kockára vágott burgonyával. Sütőpapírral bélelt tepsire igazítjuk és aranybarnára sütjük.

Eközben elkészítjük a gombás ragut is: 1 ek. extra szűz olajon párolni kezdjük a vöröshagymát. Amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a fokhagymát is, és aranybarnára pirítjuk a hagymaféléket.

Hozzáadjuk a gombát, ekkor sózzuk – borsozzuk és lefedjük az ételt. (Kis lángon főzzük és néha átkeverjük – az a cél, hogy a gomba levet eresszen és saját, zamatos levében készüljön el az étel.)

Amikor a gomba saját levében alaposan megpárolódott, kezdhetjük a további fűszerezést: használjunk majoránnát, füstölt paprikát, egy kis csípős chilit és akár fokhagyma port is – valahogy számomra a brassói és a fokhagyma kéz a kézben járnak). Kis lángon addig pároljuk az ételt, amíg a leve teljesen elfő, illetve utána még pirítsuk is át egy kicsit, így lesz a legzamatosabb.

Eközben párolóbetétben, kevés só hozzáadásával pároljuk meg a zöldborsót.

Végül keverjük el a gombás ragut, az enyhén megsózott, aranybarna burgonya kockákat és a párolt zöldborsót.

Nálunk 3 adag lett belőle.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, kövesd a Facebook– és Instagram– oldalunkat is, ahol további receptek, ötletek, beszámolók és tippek várnak!