Ebben a télies tavaszban ismét előkerültek nálunk a tartalmasabb, kicsit téliesebb ételek, hiszen jóformán hűvös napokat élünk mostanában. Ugyan sikerült egy szuper bicikilitúrát megtennünk, Tiszacsege – Tiszaújváros – Tiszacsege útvonalon, de azután inkább itthon, Debrecen környékén kerekeztünk.

A fenti útvonalat nagyon jószívvel ajánlom Nektek! a híres tiszacsegei Csárdánál hatalmas parkolóban tudjátok hagyni az autótokat – sok vendég és turista jár arrafelé, eddig semmilyen problémánk nem volt. A komppal át tudtok kelni a Tiszán (jelenleg éppen felújítás alatt áll, de egy ott dolgozó segítségével csónakban is sikeresen átjutottunk), és onnan mindjárt kétféle lehetőség is tálcán kínálkozik – egy elágazás formájában. :)

Ha jobbra indultok, akkor a “kis Tisza-tó kört” tudjátok abszolválni: Tiszafüreden át visszajuttok Csegére – ez az út kissé kevésbé zökkenőmentes, habár annál nyugodtabb. Az út biciklivel simán járható, de nincs végig kövezve, néha földes, néha kavicsos úton kell majd tekernetek. Ezért cserébe viszont tálcán kínálja magát a nyugalom, a nyulak, őzek és a színes madárvilág látványa.

Ha azonban jobbra indultok, amint ahogyan most mi is tettük, végig jó állapotú, kövezett gáti úton tudtok tekerni Tiszakeszin és Tiszatarjánon át egészen Tiszaújvárosig, ahonnan szintén kiváló minőségű gáti úton juttok vissza Tiszacsegére. Ez is egy szuper nyugodt útvonal; valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a kósza nyulak és őzek meg sem rezdültek néha, amikor eltekertünk mellettük. Tiszaújváros után pedig egy nagyon érdekes kis vízparti nyaralóövezetet is felfedeztünk, ahol alig néhány nyaraló foglalja el a szépen kialakított vízpartot – szuper volt látni, hogy milyen ötletesen oldják meg az ottaniak a fél-nomád kikapcsolódást.

No és ha már Tiszacsegénél jártok, akkor semmiképpen ne hagyjátok ki a legendás Halászcsárdát, ami mindig tele van (nem véletlenül!). Foglalni csak fél 1-ig tudtok, utána érkezési sorrend van. Semmiképpen ne hagyjátok ki az előételeket és egy tradicionális halászlevet, vagy egy újító számító finomságot, mint például egy jó kis harcsa steak, vagy éppen harcsa gyros.

No de vissza a fűszerekhez! :) Szóval tavasz ide, medvehagyma és sóska oda, bizony hatalmas adag tarka dhal készült mostanában (több vízzel készítve, levesként fogyasztva), illetve egy jó kis paprikás krumpli, ami vetekedett egy jófajta bográcsos slambuccal, mégis sokkal értékesebb alapanyagokból táplálkozott.

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 hatalmas vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 nagyobb sárgarépa, reszelve
  • 1 kisebb petrezselyemgyökér, reszelve
  • 2 szárzeller, apró kockákra vágva
  • 1 kisebb kápia paprika, apró kockákra vágva
  • 1 kisebb cukkini, reszelve
  • tengeri só és bors
  • 2 bő tk. füstölt paprika
  • 1 bő tk. majoránna
  • 2 hatalmas burgonya, falatnyi kockákra vágva
  • 100 g vörös lencse, átmosva és egy éjszakára beáztatva

Az extra szűz olívaolajon párolni kezdjük a vöröshagymát, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát. Aranybarnára pároljuk – pirítjuk őket; ha szükséges, inkább kevés vizet adjunk hozzá, ne az olaj arányát növeljük.

Ezután sorban jöhetnek a zöldségek az alaphoz: elsőként a reszelt sárgarépa és petrezselyemgyökér, a szárzeller kíséretében, majd 2 – 3 perccel később a kápia paprika, és ismét néhány perc elteltével a cukkini, Fontos, hogy a zöldséges alap kis lángon / alacsony hőfokon készüljön, hogy minél inkább összesimuljanak az ízek és minél homogénebb, “szaftosabb” legyen az alapunk.

Ezután a zöldséges alapot sóval és borssal ízesítjük, majd pedig füstölt paprikával és majoránnával fűszerezzük. Annyi vízzel öntjük fel, ami kb, 2 ujjnyira ellepi, és belekeverjük a burgonya kockákat és az előre beáztatott vöröslencsét.

Végül az ételt puhára főzzük (ha szükséges, a vizet pótoljuk) és nagy adag salátával tálaljuk,

Érdemes rápillantani a tányérunkra: általában ilyen arányban fogyasztunk minél vegyesebb salátát a keményítőtartalmú ételek mellé is.

Kb. 3 – 4 adag lesz belőle

Jó étvágyat kívánok!

Ha tetszett a recept, kövesd a Facebook– és Instagram– oldalunkat is, ahol további receptek, ötletek, beszámolók és tippek várnak!