Alig akartam hinni a szememnek, amikor elolvastam a Zöldséget minden napra c. szakácskönyvben a “Bűvös kenyértészta” receptet. Hogy ennyi hozzávalóból, én, kenyeret és pizzát és zsemlét és pitát…
És igen. Hugh-ban lehet bízni.
Muszáj kipróbálnotok ezt a receptet, bízzatok bennem. :)
(Az eredeti receptet átvariáltam teljes kiőrlésű lisztre, de így is tökéletesen működik.)
A tésztához:
- 500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 7 g szárított élesztő
- 1,5 csapott tk. tengeri só
- 350 ml meleg víz (plusz ha szükséges)
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
A pizzaszószhoz:
- 70 g jó minőségű sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 – 1 kk. szárított bazsalikom, oregánó és kakukkfű
- csipetnyi tengeri só és frissen őrölt bors
A feltéthez:
- 75 g (1/2 doboz) tonhalkonzerv (sós lében, nem olajos!!!)
- néhány brokkolirózsa, megpárolva (fagyasztott is lehet)
- 1/2 lila hagyma, vékonyra szeletelve
- 6 kalamata olívabogyó, magozva
- reszelt füstölt tofu
A lisztet elkevertem az élesztővel, a sóval és a vízzel. Alaposan összegyúrtam, kézzel kidagasztottam. Laza és ragadós, nem túl tömör, nem túl nehéz tésztát kell kapnunk, ha szükséges, további vízzel vagy liszttel állíthatjuk be a megfelelő lazaságot.
Olívaolajjal kikent tálba tettem a tésztát, és meleg helyen kb. 2 órán át duplájára kelesztettem. Hugh tanácsára :), amikor megkelt, az ujjaimmal megböködtem, hogy a levegős tészta az eredeti méretére essen össze.
Ekkor 3 felé vágtam: ebből a tésztából 2 pizzát és 4 zsemlét készítettem.
Az egyik harmadot kinyújtottam (olyan vékonyra nyújtsuk, ahogyan szeretjük a pizzát :) ), majd megkentem a pizzaszósszal, amelynek a hozzávalóit egyszerűen csak elkevertem.
Végül megpakoltam a feltétekkel és megszórtam reszelt tofuval.
Közepesen meleg sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben addig sütöttem, amíg az oldala kissé megbarnult, és az alja is szép világosbarnára sült.
Nálunk ebből 4 adagnyi (azaz 2 egész) pizza és 4 zsemle lett.