Amióta nem eszem húst (csak alkalmanként halat), kimaradok a nagy hétvégi családi húslevesezésekből, amikor mindenki jól megpakolja a tányérját a melengető, forró, ízletes levessel.
Ezt az érzést, na és a forró, meleg, gazdag ízeket kiválóan hozza ez a bársonyosan telt kínai gombaleves is. Egyszerűen imádom! :)
Egy másik kínai gombaleves receptet itt is olvashattok, azonban ezt a verziót még különlegesebbé teszi a piacon vásárolt friss shiitake és fafülgomba.
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 10 – 15 cm-nyi póréhagyma, karikázva
- 100 g (2 kisebb) sárgarépa, karikázva
- 3 gerezd fokhagyma, reszelve
- 15 g friss gyömbér, reszelve
- 150 g friss shiitake gomba, nagyobb darabokra szeletelve
- 150 g friss fafülgomba, nagyobb darabokra szeletelve
- 3 ek. szójaszósz (gluténmentes)
- frissen őrölt bors
- kevés tengeri só
Az olívaolajon (lassú tűzön) 4 -5 percig pároltam a póréhagymát és a sárgarépát. Ekkor hozzáadtam a fokhagymát és a gyömbért – és csodálatos illat terítette be a kis konyhámat. :)
További 2 – 3 percig hagytam a hagymákat és a gyömbért párolódni, majd az edénybe tettem a gombákat is. Szójaszósszal és frissen őrült borssal ízesítettem, majd felöntöttem kb. 1 l vízzel.
Lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főztem, hogy a csodás ízek minél inkább összeérjenek.
Végül csak kóstolás után adtam hozzá kevés tengeri sót (de ezt el is hagyhatjuk, ízlés dolga).
4 – 5 adag lesz belőle