Az utóbbi napokban több szakácskönyvben és internetes oldalon is szembejött velem a thai leves garnélával / csirkével, így szinte már a számban éreztem az ízét – hiszen nagy kedvelője vagyok a keleti konyhaművészetnek.
Több receptet átolvasva született meg az én thai levesem – igazán finom és különleges lett, fogyasszátok egészséggel! :)
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kisebb lila hagyma, vékony szeletekre vágva
- 10 cm-nyi póréhagyma, vékony szeletekre vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 nagyobb sárgarépa, gyufaszálnyi vastagságú szeletekre vágva
- 1 kisebb darab káposzta, vékony szeletekre vágva (torzsája nélkül)
- 200 g barna csiperke, vékony szeletekre vágva
- 1 ek. frissen reszelt gyömbér
- kb. 1 ek. zöld curry paszta (vagy 1,5 ek. curry por)
- 1,5 ek. finomítatlan barna nádcukor
- 2 ek. gluténmentes tamari szójaszósz
- 1 bő tk. örölt ázsiai citromfű
- nagy csipetnyi chili pehely
- 250 g óriás garnéla (héj nélküli, tisztítva)
- 2-3 maréknyi fagyasztott zöldborsó
- 200 ml rizstejszín (vagy kókusztejszín, az autentikus ízvilághoz – én nem használok kókusz termékeket a magas telített zsírsav tartalmuk miatt)
- tengeri só – ha szükséges
- frissen facsart citromlé
Egy mélyebb lábast használtam a leves elkészítéséhez, hiszen amint látjátok, sok-sok finomságból dolgoztam. :)
Kis lángon készítettem az ételt, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.
Az olívaolajon párolni kezdtem a kétféle hagymát, majd néhány perc múlva hozzáadtam a zúzott fokhagymát, a sárgarépát, káposztát és gombát. Folyamatosan figyelve és néha megkeverve pirítottam a zöldségeket (sem víz, sem további olaj nem szükséges hozzá), amíg átsültek, kissé meg is pirultak.
Ekkor adtam hozzá a gyömbért, a curry pasztát, a cukrot, a szójaszószt, és a citromfüvet. 1 percig az ízesítőkkel is összepirítottam a zöldségeket, majd felöntöttem 1,2 liter vízzel. Hagytam gyöngyözve forrni, majd kevés chili pehellyel adtam neki kevés további csípősséget.
Amikor felforrt, hozzáadtam a garnélarákot (ne felejtsük el megtisztítani, a hátukat bevágni és kihúzni a kis húrt belőlük), majd a fagyasztott zöldborsót is. Innen már csak addig főztem. amíg a garnéla szép rózsaszín lett, és a zsenge zöldborsó megpuhult.
Végül a rizstejszínnel forraltam össze.
Amikor késznek ítéljük, kóstoljuk meg, hiszen ezen a ponton még igazíthatunk az ízén sóval / szójaszósszal / cukorral / netán további chili pehellyel.
A frissen facsart citromlevet csak a tűzről lehúzva adtam hozzá.
4 adag lesz belőle