Hozzánk igazán könnyű vendégként érkezni: nem kell azon elgondolkodni, milyen ajándékkal toppanjon be valaki: elég beugrani egy zöldségeshez és néhány friss darabbal meglepni bennünket. :) Mit nekünk holmi csokoládé? Ugyan… :)
Így tett Edit barátnőm is, aki nemrég csinos kis kosárban hozta a kertjük termését – többek között sok-sok fokhagymát. És hogy örültem neki! :) Hiszen szinte már alig lehet elérni a klasszikus, nem óriási, nem íztelen, nem kínai fokhagymát, amit bizony, nagyon szeretek…
Képzeljétek, kis üvegben még mézzel és friss gyömbérrel is fel szoktuk tenni a kamrapolcra (főleg ha sikerül ilyen finom házi fokhagymához jutni); tudjátok milyen jól jön télen egy-egy megfázásos időszakban?
A levest pedig ne habozzatok elkészíteni! Nagyon finom, egyszerű, letisztult és a hozzávalók minden háztartásban ott lapulnak! :)
- 1 kisebb vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 4-5 fej fokhagyma, vastagabb szeletekre vágva
- 2-3 kisebb burgonya, szeletelve
- tengeri só, frissen őrölt bors
- kakukkfű
- frissen facsart citromlé – elhagyható
A vöröshagymát és a fokhagymát kevés vízben párolni kezdtem. Amikor már finoman illatoztak, hozzáadtam a burgonyát is.
Sóztam-borsoztam, 2-3 percig kevergetve együtt pirítottam. (Ha szükséges, kisebb adagokban pótold a vizet alatta).
Ezután, felöntöttem kb. 900 ml vízzel, majd kakukkfűvel fűszereztem és kis lángon addig főztem a levest, amíg a zöldségek teljesen megpuhultak.
Kissé hűlni hagytam és turmixoltam.
Tálaláskor frissen facsart citromlevet adtunk hozzá.
2-3 adag lesz belőle