Zizi, a Zizi kalandjai blog tollából született meg a Vegán reggeli kötet, ami nagy kedvencemmé vált. Nemrég ismerhettétek meg a villámgyorsan megsüthető baghrir, azaz marokkói palacsinta receptjét a könyvből, most pedig egy dekadens, gazdag, dús sütemény, a Banánkenyér következik.
A receptet egyébként elnéztem, és 300 ml zabtej helyett 300 ml zabpelyhet tettem a tésztába, ami ezzel együtt is fantasztikus sütialap lett. :) Lentebb megadom a helyes mennyiséget is.
- 1 ek. chia mag + 3 ek. víz
- 2 + 1 db érett banán, meghámozva
- 300 ml rizstej (az eredeti recept szerint zabtej)
- 3 ek. extra szűz olívaolaj (az eredeti recept szerint kókuszolaj)
- 4 ek. datolyaszirup
- csipetnyi só
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 tk. fahéj
- 300 ml zabpehely (az eredeti receptben 115 g apró szemű zabpehely)
- 3 ek. cukormentes holland kakaópor
- 135 g hajdinaliszt
- 50 g tönköly fehérliszt
- 1 cs. foszfátmentes sutőpor
- kevés olívaolaj és tönkölyliszt a formához
A chia magot vízbe áztatjuk és félretesszük 10-15 percre, amíg zselésedik és kiváló tojáspótlóként szolgál.
2 banánt villával összetörünk, hozzáadjuk a rizstejet, az extra szűz olívaolajat, a datolyaszirupot, csipetnyi sót, a vaníliát és a fahéjat. Alaposan eldolgozzuk a folyékony hozzávalókat. Miután ezt megtettünk, a chia-tojást is a keverékhez adjuk.
Ezután a fenti keverékhez adjuk a zabpelyhet, a kakaót, a hajdinalisztet, a tönköly fehérlisztet és a sütőport. Ezekkel is jól összedolgozzuk a tésztát.
Végül egy klasszikus kenyérformát szilikon ecset segítségével kikentem kevés extra szűz olívaolajjal, meghintettem kevés liszttel és ebbe öntöttem a tésztát. A tetejére került a harmadik banán, félbevágva.
180 C-ra előmelegített sütőben sütöttem készre, kb. 50 – 55 perc alatt. tűpróbával ellenőriztem, hogy megfelelően átsült-e a közepe is.
Nagyon finom, nagyon jól eltalált recept, köszönet érte Zizinek! :)
Tetszett a recept? Akkor keresd fel a Facebook-oldalunkat is, ahol további finomságok receptje vár rád! :)