Főleg amikor hűvösebb az idő, szívesen sütök házi kenyeret: szerepelt már a blogon a klasszikus szódás, a magvas és a paleo verzió is. Most jutottam el oda, hogy egy kis kilengést teszek a gluténmentes kenyerek világában, hiszen kísérletezni jó :).
Nem szeretném learatni Mindenmentes Nóri babérjait, egyszerűen csak az ő tökéletes mindenmentes teljes kiőrlésű házikenyerét reprodukáltam, a siker leírhatatlan. Köszi, Nóri! :)
- 170 g barna rizsliszt
- 210 g kölesliszt
- 90 g hajdinaliszt
- 90 g kukoricaliszt (nálam 50 g kukoricaliszt + 40 g kókuszliszt, mert nem volt elég kukoricaliszt)
- 5 ek. lenmagliszt
- 5 ek. útifű maghéj
- 1 kk. só
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk. szódabikarbóna
- 590 ml langyos víz
- 2 ek. méz
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
Az elkészítés módján változtattam kicsit, mert Nórival ellentétben én nem őröltem meg a magokat, hanem készen vásárolt lisztekkel dolgoztam.
Először egy tálban alaposan összekevertem a száraz hozzávalókat: a barna rizslisztet, a köleslisztet, a hajdinalisztet, a kukorica- és kókuszlisztet, a lenmaglisztet, az útifű maghéjat, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.
Ezután a vizet meglangyosítottam, a mézet és az olívaolajat belecsorgattam.
A száraz hozzávalók közepébe mélyedést formáltam, ide öntöttem a mézes, olajos vizet. A tésztát jó alaposan összedolgoztam / dagasztottam, kb. 50-60 percre meleg helyre félretettem.
Ezután szilikonos sütőformába töltöttem, majd közepesen meleg sütőben szép barnára sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy tökéletesen átsült-e.
A végeredmény egy gazdag, nagyon-nagyon finom, glutén-, tej-, tojás- és szójamentes kenyér lett, köszi, Nóri! :)