Karácsonykor már beszámoltam nektek a tej-és tojásmentes bejgliről, amit Anyóspajtás készített; ez a kakaós csiga hasonló tésztából készül, reggelire kiváló finomság.
- 30 g friss élesztő
- 100 ml + 250 ml zabtej
- 30 g + 120 g nádcukor (vagy ízlés szerint)
- 400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- csipetnyi tengeri só
- 1 + 1 + 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 ek. cukormentes, zsírszegény holland kakaópor
Az élesztőt 100 ml zabtejben a cukorral felfuttatjuk.
A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt. Csipetnyi sót, majd 1 ek. extra szűz olívaolajat adunk hozzá és a tésztát alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 60 percig kelni hagyjuk.
Amikor a tészta megkelt, kettéosztjuk. 2 – 2 téglalapot formálunk, ezeket 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. Mindkét téglalapot megkenjük extra szűz olívaolajjal, majd megszórjuk 60 – 60 g nádcukorral és 1 – 1 ek. kakaóporral. Ha édesebben szeretjük a tésztát, több nádcukrot is használhatunk.
A téglalapokat feltekerjük, 1,5 cm vastagon felszeleteljük, és a csigákat előmelegített sütőben, extra szűz olívaolajjal kikent, kilisztezett tepsiben készre sütjük.
Kb. 30 – 40 csiga lesz ebből a mennyiségből