Egyik kedvenc blogomon már ennek a csodálatos receptnek a látványa is azonnal alkotásra buzdított, azonban amikor elképzeltem az ízeket (és a tartalmat ;) ), nem is haboztam tovább – némi, a saját konyhámra szabott átalakítás után már kóstolhattuk is.
Szeretettel ajánlom a figyelmetekbe, kedves egészségtudatos olvasóim! :)
A hozzávalók méréséhez egy klasszikus 250 ml-es teásbögrét használtam.
- 3/4 bögre quinoa
- 1/2 bögre fekete lencse (ha fekete lencsét nem kapunk, használhatunk klasszikus barna lencsét is, ez utóbbit azonban egy éjszakára érdemes beáztatni)
- 2 babérlevél
- 2 nagyobb bio sárgarépa (összesen kb. 300 g)
- 1/2 bögre bio mazsola
- 1/2 bögre dió
- 3 ek. lenmagolaj
- 2 ek. tahini
- 1 tk. szójaszósz (gluténmentes)
- 1 kisebb bio citrom frissen facsart leve
- tengeri só
A quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főztem (kb. 20 perc alatt; a vizet szükség esetén pótoljuk).
A lencsét sóval és babérlevéllel fűszerezett bő vízben puhára főztem (kb. 20 perc alatt), majd leszűrtem.
A sárgarépát nagy lyukú sajtreszelőn lereszeltem.
A mazsolát 15 percre meleg vízbe áztattam.
A diót zsiradék nélkül serpenyőben illatosra pirítottam.
A saláta hozzávalóit egy nagy tálban összekevertem, majd elkészítetten az öntetet: a lenmagolajat, a tahinit, a szójaszószt és a citromlevet csipetnyi sóval egy kisebb befőttesüvegben összeráztam, majd a salátával elkevertem.
Hidegen fogyasztottuk.
Ha melegen szeretnétek fogyasztani, használjatok extra szűz olívaolajat a lenmagolaj helyett!
4 adag lesz belőle