Ismét egy leves recepttel érkezem, amit kedves barátnőmmel, Diával készítettünk, akit múlt héten látogattam meg Párizsban. :)
Nagy öröm volt nyakunkba venni a várost, piacozni, bioboltban válogatni, és amellett, hogy felkerestünk egy-egy kiváló helyet is (amikről hamarosan beszámolok majd nektek), természetesen főztünk is.
Nagyon hálás vagyok Diának ezért a csodás hétért, és a finom ételekért is.
Jöjjön hát a recept, ami mennyeien fűszeres, színeivel pedig az őszt idézi.
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- kb. 8-10 cm-nyi darabka póréhagyma (fehér része), vékonyan felkarikázva
- fűszerek ízlés szerint, nálunk: őrölt római kömény, curry por és kevés őrölt fahéj
- 1 kezeletlen héjú bio narancs reszelt héja
- 1 hokkaido tök, meghámozva, kimagozva, kisebb kockákra vágva
- 2 sárgarépa, meghámozva, vékonyan felkarikázva
- tengeri só
- 100 ml zabtejszín (vagy egyéb növényi tejszín, esetleg sűrű kókusztej, ha te fogyasztasz kókuszt)
- 1 narancs frissen facsart leve
- (esetleg 1-2 ek. kókuszcukor vagy egyéb édesítőszer, ha szükséges – mi nem adtunk hozzá)
Az olívaolajon puhára pároltuk a póréhagymát.
Amikor megpuhult, megszórtuk a fűszerekkel, valamint reszelt narancshéjjal és 1-2 percig kevergettük, hogy kiadják az illatukat – aromájukat. (Ha nem kaptok kezeletlen héjú narancsot, inkább hagyjátok ki a receptből.)
Ezután adtuk hozzá a tököt és a sárgarépát. Sóztuk, majd további 1-2 percen át jól összeforgattuk a zöldségeket és a fűszeres hagymát.
Kb. 900 ml vízzel felöntöttük és addig főztük, amíg a tök és a sárgarépa is megpuhult.
Botmixerrel pürésítettük, végül zabtejszínnel krémesítettük, még egyszer összeforraltuk, a narancs levével elkevertük és tálaltuk.
Nagyon finom, zamatos, gazdag leves, ami ha lehet, másnap még teljesebb ízű lesz.
3-4 adag