cukormentes leves leves mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Fűszeres őszi leves hokkaido tökkel, sárgarépával és naranccsal (tejmentes, tojásmentes, hozzáadott cukor-mentes recept)

Ismét egy leves recepttel érkezem, amit kedves barátnőmmel, Diával készítettünk, akit múlt héten látogattam meg Párizsban. :)

Nagy öröm volt nyakunkba venni a várost, piacozni, bioboltban válogatni, és amellett, hogy felkerestünk egy-egy kiváló helyet is (amikről hamarosan beszámolok majd nektek), természetesen főztünk is.

Nagyon hálás vagyok Diának ezért a csodás hétért, és a finom ételekért is.

Jöjjön hát a recept, ami mennyeien fűszeres, színeivel pedig az őszt idézi.

 

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • kb. 8-10 cm-nyi darabka póréhagyma (fehér része), vékonyan felkarikázva
  • fűszerek ízlés szerint, nálunk: őrölt római kömény, curry por és kevés őrölt fahéj
  • 1 kezeletlen héjú bio narancs reszelt héja
  • 1 hokkaido tök, meghámozva, kimagozva, kisebb kockákra vágva
  • 2 sárgarépa, meghámozva, vékonyan felkarikázva
  • tengeri só
  • 100 ml zabtejszín (vagy egyéb növényi tejszín, esetleg sűrű kókusztej, ha te fogyasztasz kókuszt)
  • 1 narancs frissen facsart leve
  • (esetleg 1-2 ek. kókuszcukor vagy egyéb édesítőszer, ha szükséges – mi nem adtunk hozzá)

Az olívaolajon puhára pároltuk a póréhagymát.

Amikor megpuhult, megszórtuk a fűszerekkel, valamint reszelt narancshéjjal és 1-2 percig kevergettük, hogy kiadják az illatukat – aromájukat. (Ha nem kaptok kezeletlen héjú narancsot, inkább hagyjátok ki a receptből.)

Ezután adtuk hozzá a tököt és a sárgarépát. Sóztuk, majd további 1-2 percen át jól összeforgattuk a zöldségeket és a fűszeres hagymát.

Kb. 900 ml vízzel felöntöttük és addig főztük, amíg a tök és a sárgarépa is megpuhult.

Botmixerrel pürésítettük, végül zabtejszínnel krémesítettük, még egyszer összeforraltuk, a narancs levével elkevertük és tálaltuk.

Nagyon finom, zamatos, gazdag leves, ami ha lehet, másnap még teljesebb ízű lesz.

3-4 adag