Még mindig a párizsi kiruccanásom alatt felhasznált recepteket dolgozom fel, ez a palacsinta is Dia barátnőmtől származik, aki gyakran kezdi a napot egy-egy ilyen finomsággal.
Egy “kimerítő” kirándulós nap, vagy éppen egy lustálkodós hétvége nem is indulhatna jobban. :)
A mérőpoharunk egy egyszerű teás bögre volt (kb. 250 ml).
- 1 ek. extra szűz olívaolaj + a sütéshez
- 1,5 bögre liszt (mi egy 95% kölesliszt – 5% lenmag + mák lisztet használtunk, de bármilyen egyéb liszttel is működik)
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk. szódabikarbóna
- 0,5 bögre darált mák
- 1 bögre mandulatej (vagy rizstej vagy egyéb növényi tej)
- 1-2 ek. finomítatlan nádcukor (vagy kókuszcukor vagy egyéb édesítőszer)
- 3/4 + 3/4 bögre friss fekete áfonya
Az olívaolajat, lisztet, sütőport, szódabikarbónát, darált mákot, növényi tejet és a cukrot alaposan kikevertük, amíg egynemű, sűrű palacsintatésztát kaptunk.
Beleforgattunk 3/4 bögre áfonyát.
Egy kisebb tapadásmentes serpenyőt felmelegítettünk, és néhány csepp olívaolajat szilikonos ecsettel eloszlattunk a közepén.
Egy palacsintához egy kisebb merőkanálnyi tésztát használtunk. Amint a tészta hólyagos lett, ellenőriztük, hogy szép aranybarnára pirult-e az egyik oldala, majd ügyesen megfordítottuk.
A palacsintákat melegen tartottuk, amíg minden darab készen nem lett.
Végül 3/4 bögre áfonyát melegítettünk a serpenyőben és ezzel a meleg áfonya szósszal tálaltuk a palacsintát.
Nálunk 7 db (2 kiadós adag) amerikai palacsinta lett belőle