Amikor a recept eredetijét receptet megláttan az interneten, rögtön tudtam: ez a kenyér kell nekem. Most. :)
Nem is haboztam, gyorsan bekapcsoltam a sütőt (amiben egyébként egyúttal sok-sok egyéb finomság is készült :) ), majd néhány perc alatt összedobtam az alaptésztát.
A Foszlós-zabos zsemle muffin hatalmas sikere után úgy gondolom, sok konyhában fog frissen sült kenyér illata terjengeni ezen a vasárnapon. :)
- 100 g sütőtök püré
- 200 ml langyos víz
- 350 g liszt (nálam most 230 g fehér és 120 g teljes kiőrlésű bio tönkölyliszt)
- 1/2 ek. só
- kb. 1/2 tk porélesztő
- 2 ek. lenmag
Egy nagyobb sütőtököt sütöttem tegnap, abból vettem ki 100 g sült sütőtök húst. Előbb 100 ml langyos vízzel, majd a víz másik felével aprítógépben turmixoltam.
Hozzáadtam a lisztet, sót, porélesztőt és lenmagot. Előbb fakanállal eldolgoztam, majd kézzel dagasztottam.
Meleg helyen kelni hagytam. Én türelmetlen voltam, nem vártam meg az eredeti receptben javasolt 10-18 órát, de a következő kísérletem az lesz. :) Nálam most kb. 1 órát kelt a kenyérke.
Egy alumínium kenyérsütő formát sütőpapírral kibéleltem, majd ebbe adagoltam a nyers tésztát. Előmelegített sütőben sütöttem készre (kb. 50 perc alatt, de folyamatosan figyeltem). A formában hagytam kihűlni.
Fogyasszátok egészséggel! :)