cukormentes gluténmentes kence kence mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Baba Ghanoush (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Egy igazi hummusz rajongónak (mint például én) igazán természetes, hogy továbbgondolja a szeretett ízeket.

Így találtam rá arra Baba Ghanoush nevű, szintén közel-keleti mártogatósra / kencére, ami azzal együtt hozza az általam nagyra tartott ízvilágot, hogy csicseriborsó helyett sült padlizsánból készül, így azok is bátran fogyaszthatják, akik nem ápolnak szoros barátságot a hüvelyesekkel.

Könnyű, krémes, kenhető vagy mártogatható. Mindenképpen próbáljátok ki! :)

 

  • 3 kisebb (kb. 650 g) padlizsán
  • 2 ek, tahini
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1,5 kk. római kömény, mozsárban összetörve
  • só, frissen őrölt bors
  • kb. 40-50 ml víz
  • frissen facsart citromlé

A villával előre megszurkált padlizsánt előmelegített sütőben, sütőzacskóban sütöttem puhára, addig, amíg a héja ráncos lett, a belseje pedig teljesen megpuhult. A zacskóban hagytam hűlni, majd fakanállal kivettem a megsült húsát.

Aprítógépbe tettem a padlizsánt, a tahinit, a fokhagymát. Római köménnyel, sóval, borssal fűszereztem. Kevés víz hozzáadásával pürésítettem.

Végül frissen facsart citromlével ízesítettem.

Mennyei kence, pirítóssal, grissinivel, vagy akár csak friss zöldségekkel.