Egy igazi hummusz rajongónak (mint például én) igazán természetes, hogy továbbgondolja a szeretett ízeket.
Így találtam rá arra Baba Ghanoush nevű, szintén közel-keleti mártogatósra / kencére, ami azzal együtt hozza az általam nagyra tartott ízvilágot, hogy csicseriborsó helyett sült padlizsánból készül, így azok is bátran fogyaszthatják, akik nem ápolnak szoros barátságot a hüvelyesekkel.
Könnyű, krémes, kenhető vagy mártogatható. Mindenképpen próbáljátok ki! :)
- 3 kisebb (kb. 650 g) padlizsán
- 2 ek, tahini
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1,5 kk. római kömény, mozsárban összetörve
- só, frissen őrölt bors
- kb. 40-50 ml víz
- frissen facsart citromlé
A villával előre megszurkált padlizsánt előmelegített sütőben, sütőzacskóban sütöttem puhára, addig, amíg a héja ráncos lett, a belseje pedig teljesen megpuhult. A zacskóban hagytam hűlni, majd fakanállal kivettem a megsült húsát.
Aprítógépbe tettem a padlizsánt, a tahinit, a fokhagymát. Római köménnyel, sóval, borssal fűszereztem. Kevés víz hozzáadásával pürésítettem.
Végül frissen facsart citromlével ízesítettem.
Mennyei kence, pirítóssal, grissinivel, vagy akár csak friss zöldségekkel.