Lassan-lassan bekúsznak a napjainkba a fagyos éjszakák, hűvös nappalok, a sötétben munkába indulás és a sötétben hazatérés… Habár nem ez a kedvenc időszakom az évben, egy előnye mindenképpen van: eljött az “igaz” főzési időszak számomra, amikor hosszabban készülő, melengető, gazdag fogásokkal kényeztetem magunkat.
Ilyenkor különösen gyakran főzök leveseket, hiszen gyorsan elkészülnek, tetszőlegesen variálhatók, ráadásul nem kerül kiöntésre a tápanyagokban gazdag főzővíz sem.
Legutóbb éppen biodoboz átadás előtti napon kívántam meg valami finomságot, amikor már leginkább csak burgonya figyelt a tárolóban.
Szerencsére az októberi Jamie Oliver magazinban (amit nagyon szeretek, mind az ételek, mind a magazinhoz felhasznált papír miatt :) ) felfedeztem Fűszeres Eszter egy receptjét, amit némi átalakítással el is készítettem.
Nem tudtuk abbahagyni – pedig ilyet általában édességekkel tesz az ember, nem?
- 20 g szárított erdei gomba keverék
- 4 közepes burgonya
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 1 nagy gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 1 kk. pirospaprika
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 1 bő kk. szárított majoránna
- 1/2 kk. szárított tárkony
- 1/2 kezeletlen héjú bio citrom reszelt héja és leve
- 100 ml rizstejszín
A gombakeveréket vízbe áztattam, majd kb. 30 percre állni hagytam.
A burgonyákat alufóliába burkoltam, majd a sütőben puhára sütöttem. Kissé hűlni hagytam, majd a héjukat lehízva felkockáztam őket.
Az olívaolajon puhára pároltam a vöröshagymát, a kicsit később hozzáadott fokhagymával együtt. A tűzről lehúzva hozzáadtam a pirospaprikát. Gyorsan elkevertem, majd hideg vizet adtam hozzá, hogy ne keseredjen meg.
Hozzáadtam a burgonyát, és annyi vízzel öntöttem fel, ami kb. ujjnyira ellepi. Sóztam, borsoztam, összeforraltam.
Ezután a levest turmixoltam, és a tűzhelyre visszatéve hozzáadtam a leszűrt erdei gomba keveréket. Addig főztem lassú tűzön, amíg a gombák megpuhultak (áztatás után ez nem vesz túl sok időt igénybe). Ezalatt adtam hozzá a majoránnát, tárkonyt és reszelt citromhéjat.
Végül, amikor az ízek összeálltak, rizstejszínnel forraltam össze és tálaltam.
(Ha túl sűrűnek találod a levest, bátran adj hozzá vizet).
4 adag, de mivel veszélyesen finom, akár duplázhatod is :)