Ha rendszeresen olvasod a blogot, már tudhatod: nagy rajongója vagyok a főzelékeknek. Egyrészt, mert akár reggel, munka előtt is könnyedén összedobható, csomagolható, másrészt, mivel ez az étel tökéletesen zsiradékmentesen is elkészíthető – a befektetett munka pedig kimerül a zöldségek előkészítésében.
Feltétként gyakran használok készen kapható növényi alapú fasírtporokat, gombaragut, gombapaprikást, esetleg egy finom mázas diós lencsesültet – no igen, ez utóbbi már nem egy reggeli projekt. :)
- 400 g újburgonya, felkockázva
- 250 g zöldspárga, a fás vége letörve, majd 2 cm-es darabokra vágva
- 1 kisebb főzőhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 dl zabtej
- 1 bő ek. teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- petrezselyemzöld, aprítva (elhagyható)
- frissen facsart citromlé a tálaláshoz
A főzelék elkészítése igen egyszerű: az újburgonyát, a spárgát, a hagymát és a fokhagymagerezdeket annyi vízben kezdtem el főzni, ami éppen ellepi. Sóztam, borsoztam, majd lefedve addig pároltam, amíg a zöldségek megpuhultak.
Ezután a zabtejet a tönkölyliszttel egy shaker-ben alaposan összeráztam, és ezzel sűrítettem a főzeléket.
Tálaláskor megszórhatjuk petrezselyemzölddel, illetve kiválóan illik hozzá a frissen facsart citromlé is! :)
2 adag lesz belőle