A tavasz kiváló időszak a gombafogyasztáshoz: az erdőkben mindenfelé kelletik magukat a szebbnél szebb gombafajták, amikkel érdemes néha kísérletezni. Ha te magad nem ismered a gombafajtákat, érdemes megbízható helyről, a piacon vásárolni: ha szerencséd van, még kiváló receptekkel és tippekkel is gazdagabb lehetsz! :)

Nálunk a fokhagymás-gombás pirítós nálunk amolyan kettő az egyben étel: míg a gomba fejéből egy másik étel készül, a szárát ebbe a könnyen elkészíthető gazdag reggelibe (vagy éppen könnyű ebédbe rejtem). Ezt az ételt emeltem most más szintre az erdei gombákkal. :)

A ragu egyébként annyira finom :), hogy bátran használjátok akár főételként is! Ha húsmentesen étkezel, akkor készíthetsz nagyobb adagot egy jó kis körettel és sok salátával, míg ha fogyasztasz halat / húsféléket, egy szelet grillezett hal vagy natúr hússzelet tetején is kiváló lehet.

 

  • 1/2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kisebb lilahagyma, apró kockákra vágva
  • 2 kisebb vargánya, falatnyi kockákra vágva
  • 2 maréknyi rókagomba
  • 2 maréknyi szegfűgomba
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1-2 kk. fokhagyma por
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld, aprítva

Kis lángon melegíteni kezdtem az olívaolajat. Amikor megmelegedett, hozzáadtam az apró kockákra vágott lilahagymát, és odafigyelve-kevergetve puhára pároltam.

Amikor a hagyma megpuhult, sorban hozzáadtam a gombaféléket: elsőként a vargányát, majd 1-2 perc múlva a rókagombát, végül újabb 1-2 perc múlva a szegfűgombát.

Sóztam és borsoztam, majd fokhagyma porral fűszereztem az ételt. Addig főztem, amíg az összes víz elpárolgott alóla, és a gombák egy része pirosas-barnára pirult.

Jófajta pirított kovászos kenyérrel tálaltam (ha gluténérzékeny vagy, a neked megfelelő kenyérrel fogyaszd, a ragu gluténmentes)

2 adag lesz belőle