Kellemesen hűvös ez a hétvége (itt elnézést kérek azoktól, akik éppen a Balaton, vagy a Tisza-tó partján üldögélnek a napsütésre várva), így eljött az idő egy nagyobb sütés – főzésre.
Amikor tombol az igazi nyár, igyekszem nem túl sok időt tölteni a konyhában, hiszen a tetőtéri lakásunk igencsak meleg tud lenni egy klasszikus nyári napon. :)
Tegnap viszont egyik kedves barátnőmmel egy csajos nap keretében piacoztunk egy nagyot, így tobzódok az alapanyagokban és az ötletekben is!
Ma az egyik kedvencünk, a pisztráng került terítékre. Nagyon könnyen elérhető, akár a kisebb üzletekben is meg tudod vásárolni, és az ára is kedvező. Finom fehér húsa szinte hívogat a kalandozásra az ízek között! Nem mellesleg zsírszegény halféle, viszont Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, így érdemes alkalmanként beépíteni a menübe.
- 2 konyhakész pisztráng
- tengeri só, frissen őrölt bors
- fokhagyma por
- 1/2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1/2 vöröshagyma, szeletelve
- 1 paradicsom, karikázva
- 2 kisebb zellerszár
- 250 g gomba
A pisztrángot alaposan megmostam, szárazra töröltem. Kívül-belül alaposan bedörzsöltem sóval, frissen őrölt borssal és fokhagyma porral, majd olívaolajjal kikent sütőtálba helyeztem.
Megtöltöttem vöröshagymával, paradicsommal és zellerszárral.
Végül a gombát köré halmoztam és szintén sóval, borssal, valamint fokhagyma porral fűszereztem.
Közepes lángon (kb. 180 C-on) sütöttem kb. 35 – 40 percig. Közben 2-3 alkalommal meglocsoltam a saját levével.
Miután elkészült, leöntöttem róla a maradék levet (ha szükséges). Kis ideig pihenni hagytam, majd rozmaringos tepsis burgonyával, párolt brokkolival, fűszeres céklasalátával és az ilyenkor elmaradhatatlan kovászos uborkával tálaltam.
2 – 3 adag lesz belőle