Egyszerű. Zsírszegény. Káprázatos. Kell ennél kiválóbb reklám egy étel számára? :)
A régi bejegyzések között böngészve döbbentem rá, hogy a blogra még nem került fel a klasszikus (tojásmentes) tócsni / lepcsánka / lapcsánka, vagy ahogy nálunk mondják, a krumplimackó receptje, Öreg hiba! Hiszen a nyár nem múlhat el nélküle, ugye? Persze olvashattátok már a receptet cukkiniből, egy kis csavarral, és tökből is, de azért a krumplimackó az mégiscsak krumpliból az igazi…
Mivel kis családunk meglehetősen liberálisan kezeli az étkezéseket (azaz nem igényeljük a három fogásos, órákon át konyhában izzadós, nehéz vasárnapi menüket), nálunk ma bizony ez volt az ebéd. :)
A meglepő újítás a receptben pedig a kísérő, a meggyes ragu, amit Zsályától lestem el, és némi átalakítással a főétel méltó társa volt. Kötelező nyári ízek!! :)
- 4 közepes méretű burgonya, nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 1 nagy sonkahagyma, apróra vágva (vagy reszelve)
- 2 tk. tengeri só
- frissen őrölt bors
- 1 tk, fokhagyma por
- 1 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 tk, foszfátmentes sütőpor
- 3 lenmag tojás – azaz 3 ek. lenmagpehely 9 ek. vízzel elkeverve és 10 percig pihentetve
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- chili pehely
A kapros meggyraguhoz:
- 4 ek. natúr darált meggy (nálunk inkább édes)
- 1/2 csokor kapor, aprítva
- csipetnyi só
- csipetnyi chili pehely
A reszelt burgonyát és hagymát alaposan elkevertem a sóval, a borssal és a fokhagyma porral. Hozzáadtam a rozslisztet, a sütőport, a lenmag tojást és az olívaolajat is, majd alaposan elkevertem és 10 percig állni hagytam.
Egy nagy tepsit sütőpapírral borítottam, 1-1 evőkanálnyi masszát elterítettem rajta, majd kevés chili pehellyel szórtam meg őket.
Közepesen meleg (kb. 180 C) sütőben addig sütöttem, amíg szépen megpirult az alja, majd megfordítottam, és a másik oldalát is megpirítottam.
Eközben a natúr daráét meggyet alaposan elkevertem a kaporral, csipetnyi sóval és chili pehellyel, majd az elkészült krumplimackókkal együtt tálaltam.
2-4 adag lesz belőle