Dhal (indiai vöröslencse-főzelék)

Alkalmanként (különösen, ha éppen utazom valahová) szeretek gasztronómiai magazinokat vásárolni. Már Magyarországon is egyre több a színvonalas kiadvány, amiből lehet szemezgetni, hiszen tele vannak jobbnál jobb receptekkel és gyönyörű képekkel.

A legújabb Good Food magazinban éppen a Dhal, azaz az indiai vöröslencse-főzelék receptje fogott meg, amit inspirációként használtam a saját verzióm megalkotásához.

Tálald főtt barna rizzsel, vagy fogyaszd csak úgy önmagában – ha szereted az indiai ízeket, ez az étel a kedvenceddé fog válni!

 

  • 200 g vöröslencse, kb. 60 percre beáztatva, majd folyó víz alatt alaposan átmosva
  • 1 l víz
  • 2 újhagyma, a zöld szárával együtt, karikázva
  • hüvelykujjnyi gyömbér, 4 szeletre vágva
  • 2 tk. kurkuma
  • 1 tk. só
  • 1 tk. fokhagyma por
  • 2 bő tk. Ras El Hanout fűszerkeverék
  • 1 kk. chili por
  • koriander- és petrezselyemzöld, aprítva (a tálaláshoz)

A lencsét 1 liter vízben főzni kezdtem.

Amikor a víz forrni kezdett, hozzáadtam az újhagymát, a gyömbérdarabokat, a kurkumát és sóztam az ételt.

Amikor a lencse félig megpuhult, fokhagyma porral, Ras El Hanout fűszerkeverékkel és kevés chili porral ízesítettem.

Kb. 50 perc alatt a lencse teljesen puhára főtt; tálaláskor ízlés szerinti aprított zöldfűszerrel szórtuk meg.

4 adag lesz belőle

 

4 hozzászólás on Dhal (indiai vöröslencse-főzelék)

  1. Kiss Tamás
    12/05/2016 at 22:41 (2 év ago)

    Oké, tényleg szuper recept, meg akarom főzni.Már csak azt árulja el valaki kérem, mindenre ami szent, hogy honnan szerezhetek hozzá Ras El Hanout füszerkeveréket?Órák óta böngészem a netet, regisztráltam webshopokban is, ahol csak találtam ilyet, de vagy kifogyott a készletük, vagy egy 400 Ft-os füszert 2500-ért postáznának el nekem. Ötleteket kérek, mert amilyen egyszerünek és finomnak tünt az elején,úgy kezd elmenni tőle az étvágyam:)

    Válasz
    • Judit
      13/05/2016 at 06:19 (2 év ago)

      Őszintén örülök, ha tetszett a recept, viszont a fűszer hiánya semmiképpen ne tántorítsa el! A recept kiválóan működik garam masala, vagy curry fűszerkeverékkel is, az eredeti receptben pedig 1 kk. kömény (véleményem szerint római kömény) + 1 kk. őrölt koriander + 1/4 kk. chili por szerepel (én mindenképpen növelném a fűszerek arányát, ha ezekkel dolgoznék). A Ras El Hanout nem tipikus indiai fűszer, én most egy alapvetően indiai ételben kísérleteztem vele. :) A fűszereket vajban / olajban röviden megpiríthatók, így még intenzívebb lesz az ízhatás (én próbálok minél zsírszegényebben főzni, emiatt maradt ki ez a lépés). Némi kókusztejszín is használható az ételhez, nagyon finom lesz tőle (amit mi nem fogyaszthatunk sajnos :) ). Remélem, tudtam segíteni! Jó étvágyat az ételhez! :)

      Válasz
  2. Kiss Tamás
    14/05/2016 at 16:54 (2 év ago)

    Köszönöm szépen, ez tényleg nagyon jó hír, mert garam masalát és curry port is pont most vettem, de kókusztej is majdnem mindig van itthon. Ismertem a Dhalt, mert sok ideig éltem, dolgoztam indiaiakkal, de ez a recept még egy kis extrát belevitt a hagyományosba. A barna rizs köretet is jó ötletnek tartom, eddig csak chapatival láttam, hogy fogyasztották. Akkor hamarosan elkészítem.

    Válasz
    • Judit
      14/05/2016 at 19:14 (2 év ago)

      Igen, én is most próbáltam ki ezt a fűszerkeveréket, de bizonyára még érkezik több recept is vele. :) Lencsés ételek mellé gyakran kínálok rizs- vagy egyéb gabonaféléket, egyrészt a komplettálás miatt, másrészt mert végtelenül egyszerű elkészíteni. :) Jó étvágyat az ételhez! :)

      Válasz

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár