cukormentes főétel főétel gluténmentes hal mentes étkezések szójamentes tejmentes uj_recept Vendégposzt

Vendégposzt: Harcsával töltött káposzta (gluténmentes, tejmentes, zsírszegény recept)

Halászlé. Bejgli. Töltött káposzta. Ugye nálatok is előfordultak ezek az ételek az ünnepi asztalon? Kicsit talán meg is untad őket? És mi lenne, ha az egyikbe tennénk egy hatalmas csavart: és elkészítenénk zsírszegény harcsafiléből, könnyed, akár vacsorára is alkalmas fogásként? Ugye, felcsillant a szemed?

Íme, a recept, amiért Zs. anyukájának vagyok hálás. (Nem mellesleg, egy korábbi töltött kápi recept is tőle származik, ide kattintva azt is megnézheted :) ).

 

  • 850 g savanyú fejes káposzta
  • 50 g barna rizs
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, felkockázva
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 bő tk. pirospaprika
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 350 g harcsafilé, darálva, vagy éles késsel apró darabokra felkockázva

A káposztát kevés vízben előfőzzük, majd hagyjuk a főzővízben kihűlni, mert így megőrzi kellemesen savanykás ízét.

A barna rizst sós vízben megfőzzük.

Az olívaolajon puhára pároljuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Amikor megpuhultak, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, majd kevés vizet adunk hozzá, hogy a paprika ne váljon keserűvé.

A meleg párolt hagymához hozzákeverjük a nyers harcsafilét és az előre megfőzött barna rizst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Megtöltjük a káposztaleveleket, majd a megmaradt káposztát vékony szeletekre vágjuk, “apró káposztának”.

Egy edény alját kibéleljük apró káposztával, erre kerülnek a töltelékek, majd a tetejére ismét apró káposzta. Annyi vízben főzzük puhára, ami éppen ellepi.

Debrecenben a kisméretű töltött káposztáknak hódolnak a háziasszonyok, A megadott mennyiségből kb. 30-35 töltelék lett, két részletben megfőzve. Így a főzési idő kb. 15 perc, de mindig ellenőrizd, hogy a töltelék átfőtt-e.

Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a recept, keresd fel a Facebook-oldalunkat is, ahol további finomságok receptje vár!