Ebben az ételben benne van minden, ami kell: benne vannak a nyár ízei,a fűszerek varázsa, és talán az elvágyódás is valami melegebb tájra ebben a zordon, hideg téli időben. Tipikus nyári fogás lehetne, és most is nagyon jól jött, hogy kizökkentsen minket a klasszikus téli ételek sorából.
Az alkotóelemek bizony külön-külön szerepeltek már a blogon, de sebaj, most legalább egy helyen is megtaláljátok!
A gnocchit továbbra sem én gyúrom (lásd ennél a receptnél), viszont legnagyobb örömömre egy üzletben sikerült teljes kiőrlésű, illetve spenótos gnocchit találnom, így rengeteg időt megspórolok. Hiszen az idő pénz. :)
De száz szónak is egy a vége, érkezzen a recept!
A gnocchihoz:
- 1 cs. teljes kiőrlésű gnocchi
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 nagyobb újhagyma, a zöld szárával együtt
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 csapott tk. chili pehely
- 15 levél bazsalikom, aprítva
- kevés nádcukor, ha szükséges
A tapanede-hoz:
- 100 g zöld olívabogyó
- 2 ek. kapribogyó
- 3 szardellafilé
Továbbá:
- 2 pisztráng
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
A gnocchit lobogva forró, sós vízben addig főztem, amíg minden darabka feljött a víz tetejére, majd leszűrtem.
Amíg a gnocchi főtt, egy serpenyőben extra szűz olívaolajat melegítettem és a hagymát, valamint a fokhagymát megpároltam benne. Amikor a hagymafélék megpárolódtak (a fokhagyma akár barnára is pirulhat), ráöntöttem a paradicsom konzervet. Sóztam, borsoztam, chili pehellyel fűszereztem. Végül hozzáadtam a bazsalikomot és kevés nádcukorral állítottam be a szósz ízét.
A gnocchit beleforgattam a paradicsomos szószba.
A tapenade hozzávalóit aprítógépben aprítottam-kevertem el.
A pisztrángokat alaposan megmostam, megtöltöttem őket az olívabogyós kencével, majd kevés olívaolajon egy grillserpenyőben készre sütöttem őket. (Amíg az egyik oldaluk készre sült, le is fedtem a serpenyőt, majd amikor megfordítottam és a másik oldalt sütöttem, már nem fedtem le).
Tetszett a recept? Akkor keresd fel a Facebook-oldalunkat is, ahol további finomságok receptje vár rád! :)